dimecres, 16 de novembre de 2016

Taga (2.035 m.)

Dissabte 12 de novembre de 2016

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Ripollès.

Temps aproximat: 5 h.

Desnivell: 700 m.

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem direcció a Vic, fent parada abans a Les Quatre Carreteres de Tona a fer el tallat. Després seguirem, passarem Vic i anirem fins a Ripoll, on ens desviarem en direcció a Sant Joan de les Abadesses. A l’entrada de Sant Joan de les Abadesses, a l’esquerra, trobarem la carretera que va fins a Ogassa.

Arribem amb cotxe fins a Ogassa des de Sant Joan de les Abadesses i una pista de ciment ens porta fins a la parròquia de Sant Martí d’Ogassa sense cap dificultat. Just al darrera de l’església hi ha espai per aparcar. El camí comença a l’església i està degudament indicat amb un cartell al costat de l’església que ens obliga a deixar la pista i amb marques circulars blanques amb el centre verd a partir d’aquell punt.


Itinerari:

Localització
Temps
Distància
Alçada
Sant Martí d’Ogassa
0h 00m
0,00 km
1.333 m
Abeurador
0h 20m
0,70 km
1.490 m
Font del Freixe
0h 30m
0,90 km
1.509 m
Camí de Bassaganya
0h 45m
1,00 km
1.542 m
Portella d’Ogassa
1h 30m
2,00 km
1.807 m
Taga
2h 15m
3,50 km
2.035 m

Després d’aparcar darrera de l’església de Sant Martí d’Ogassa i seguirem la pista en direcció a Bruguera i Ribes de Freser. Veurem un rètol que ens indica que hem de sortir de la pista. Uns indicatius circular blancs amb el centre verd ens guiaran fins a la Portella d’Ogassa des d’on ja veurem el cim del Taga.

Als pocs metres d’iniciat el recorregut trobarem un filat, hem d’obrir-lo i tornar-lo a tancar per evitar que s’escapi el bestiar. La pujada és forta i segueix el recorregut del Torrent de la Font de Freixe deixant-lo sempre a la nostra esquerra. El camí va fent ziga-zagues tot pujant. En 20 minuts arribem a un abeurador ja en el llindar del límit dels arbres i continuarem pujant. Passarem tot seguit pel costat de la Font del Freixe i arribarem fins el camí de Bassaganya (un petit camí que baixa a la nostra dreta).


Durant la pujada les pastures es fan cada vegada més evidents fins arribar a la Portella d’Ogassa. Poc a poc tenim el petit coll més a prop, passarem per un filat que tancarem darrera nostre i en poc temps ja haurem arribat.


En aquest punt la pujada ja es fa molt més suau. A la nostra dreta tenim el Puig de Coma d’Olla (1.938 m.) i més enllà el Puig Sestela (2.013 m.). A l’esquerra veurem el cim del Taga i la direcció a prendre entre els prats. Ja només ens queda enfilar cap al cim, seguint la cresta, per arribar-hi en una mitja hora, pujant per les suaus rampes d’herba, vorejant el collet de Coma Llonga, que ens quedarà lleugerament as l’esquerra, i pujarem sense més, la darrera rampa del Taga, on una gran creu blanca ens indica que hem arribat al cim (2.035 m. – 2 h. 15 m.)


La vista des del cim és espectacular. Cap a l’oest podrem veure el Pedraforca, al nord la vall de Nuria, el camí dels Enginyers, Bastiments… Als nostres peus els prats que acabem de passar. També podrem veure Queralbs, Sant Joan de les Abadesses… Val la pena quedar-s’hi una estona i contemplar el paisatge. En un dia clar podrem veure també el Canigó, Montserrat...


La baixada és pot fer pel mateix camí o bé fer una circular.

Si decidim fer la circular, anirem en direcció sud cap el Coll de Jou (des del cim veurem la pista forestal cap a la que baixarem). Baixarem del cim pel camí pel que hem pujat però en pocs metres ja veurem que a la nostra dreta hi ha un coll (el Coll de Comallonga) amb un filat que corre per la carena. Passarem per sota el filat tot seguint una petita senda marcada pel pas de la gent sobre el prat. Sigui com sigui hem de baixar del Taga en direcció sud, ja que no hi ha vegetació alta és impossible perdre’s i només cal seguir el sentit comú.

Una vegada encarats cap el sud comencem a baixar en diagonal (direcció SO) per arribar a un altre filat que veiem baixar del cim del Taga en direcció al Coll de Jou i que tenim a la nostra dreta. Aquest filat ens servirà de guia per la baixada.

El camí està assenyalat als mapes com Camí del Serrat i és un camí que transcorre a l’esquerra de la pista (baixant). Entre la pista i la Riera d’Ogassa. A poc més d’un quilòmetre del Coll de Jou i poc abans del final d’una recta en la pista cimentada, entrarem al bosc de la nostra esquerra i agafarem aquesta senda.

Tindrem la riera a la nostra esquerra i la pista a la dreta no hi ha pèrdua… És un tram molt agradable que en 15 minuts torna a sortir a la pista i en 30 minuts més arribarem a l’església de Sant Martí d’Ogassa, punt inicial i final d’aquesta ruta.Observacions: Ja vàrem fer aquest cim el 4 de novembre del 2000. Aquí teniu l’enllaç a la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com.es/2000_11_01_archive.html

L’església de Sant Martí d’Ogassa és romànica. Originalment va ser consagrada a finals del s. X i va ser refeta i consagrada de nou el 1024 i modificada el s. XII.

El Taga, a la comarca del Ripollès, és una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya i un clàssic de l’excursionisme, ja que es tracta d’una ascensió relativament senzilla i amb un reconfortant premi un cop a dalt: una panoràmica dels Pirineus i de Catalunya, impressionant. Fins hi tot diuen, que si el dia és molt clar, i a primera hora del matí, s’arriba a veure el mar!
Dinarem al restaurant Can Costas, d’Ogassa, tel.: 972 720 293, Avinguda de les Mines, 20, web.: http://www.restaurantcancostas.com/  Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.