diumenge, 11 de juny de 2017

Gallina Pelada o Cap Llitzet (2.327 m)

Dissabte 10 de juny de 2017

Hora de sortida: Sis del matí.

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 4 h (7,2 km)

Desnivell: 705 m

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista Terrassa – Manresa per enllaçar tot seguit amb l’eix del Llobregat. Passarem per Berga i Cercs. Passat Cercs, ens aturarem a fer el tallat a l’estació de servei Sant Jordi (Petromiralles)

Després seguirem i abans d’arribar a Guardiola ens desviarem a l’esquerra en direcció a Saldes. Un cop a Saldes, seguirem fins al coll de la Trapa, la Pleta de la Vila, Palomera i la Font Freda, on aparcarem.Itinerari: Sortirem des del petit aparcament que hi ha al costat de la Font Freda.

Al costat de la carretera surt el camí escalonat fins a la Font Freda. Des de la Font, sortirem cap a la dreta seguint marques de PR per un camí que puja per entremig del bosc.

Al cap d’uns pocs minuts, arribarem al torrent de la Font d’Ensija, una zona més pedregosa que nosaltres seguirem remuntant amunt per un lateral. El camí voreja la zona més pedregosa i va pujant decididament. Guanyarem força desnivell en poca estona, i veurem a la dreta el petit torrent de la Font d’Ensija. El camí en alguns punts fa petites llaçades per salvar el desnivell, tot i que podem pujar per on ens vagi millor, amb precaució ja que hi ha algun tram una mica gastat.

Seguirem amunt, amb alguna revoltada més (tot indicat amb traces de PR) i després d’una llaçada, el camí gira cap a l’esquerra i deixarem el torrent enrere per començar a remuntar per una zona en què el bosc comença a clarejar i deixar pas als prats alpins. Darrera nostre, la panoràmica del Pedraforca és magnífica, amb una vista a la qual estem poc acostumats a veure. Mirant avall, veurem com hem guanyat desnivell en poca estona.

Després d’un parell de llaçades més, arribarem a un gran pla en pujada anomenat “les Planelles“. Des d’aquí tindrem una bona visió del camí que ens queda per recórrer: a la dreta veurem el cim de la Gallina Pelada i, davant nostre, els pendents que en queden fins arribar al refugi.

Seguirem amunt pel camí evident i remuntarem un turó rocós pel cantó dret. Després, el camí va enfilant-se més cap a l’esquerra per anar a buscar un petit torrent. Finalment, arribarem als plans d’Ensija, on hi ha un cartell indicador. Seguirem direcció sud-oest i el camí va girant cap a l’oest fins arribar al refugi d’Ensija (Delgado Úbeda)


El mes de setembre de 1964 la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya – aleshores sota la denominació de Federació Catalana de Muntanyisme - inaugurava el refugi Serra d’Ensija, el seu onzè equipament de muntanya en aquell moment. Seguia la mateixa estructura arquitectònica que els refugis Sant Jordi i Estanys de la Pera. Situat en una magnífica raconada envoltada de prats, ben a prop de la màxima elevació de la serra d’Ensija, el Cap de la Gallina Pelada (2.327 m), és un equipament ideal tant per passar-hi la nit com per aturar-s’hi a fer un mos. Els camins d’accés pel barranc de Llobateres i per la Font Freda són una delícia. Es tracta també d’un indret magnífic per a la pràctica de l’excursionisme hivernal amb raquetes de neu, amb uns perfils de muntanyes majoritàriament arrodonits, ideals per a la pràctica d’aquesta disciplina de muntanya.
Des del refugi (2.156 m), el cim és a una mitja hora. Només ens caldrà seguir el camí que surt darrere del refugi, remuntar una zona d’arbres fins a un petit collet, i des d’allà acabar d’arribar al cap de la Gallina Pelada o cap Llitzet, punt culminant de la Serra d’Ensija.


Des del cim tindrem una fantàstica panoràmica de tot el Berguedà i la Vall de Lord, amb el Pedraforca dominant el vessant nord i Montserrat divisant-se al sud. Per tornar, tornarem pel mateix camí.Observacions: La Gallina Pelada (també anomenada Cap del Llitzet) és el cim més elevat de la serra d'Ensija, a l'Alt Berguedà. Aquesta és una de les rutes de muntanya més atractives que es poden fer en aquesta zona. Des del cim gaudirem d'unes vistes magnífiques de tot el massís del Pedraforca i del Cadí (al nord) i de Rasos de Peguera (al sud).

Dinarem al restaurant Cal General de Saldes, tel.: 93 825 80 54. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.