diumenge, 20 de gener del 2019

GR-270: Martorell – Sant Boi, seguint el riu (77 m)

Dissabte 19 de gener de 2019

Allà on el riu es troba amb la Mediterrània

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 5 h (21 km)

Desnivell: 120 m (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Ens trobarem a les vuit del matí al bar de les galeries Gater de Sant Boi on farem el tallat.

Agafarem els FGC fins a Martorell - Castellbisbal (Línia R-6 surt de Sant Boi a les 8:17 i arriba a Martorell a les 8:40)


Itinerari: De l’estació dels FGC de Martorell – Castellbisbal anirem a buscar el camí que segueix la vora del riu Llobregat per la seva esquerra en la direcció de l’aigua.


Seguirem aquest camí fins a Sant Boi.








Els aiguamolls de Molins de Rei representen la restauració d’un antic meandre del riu que va desaparèixer amb la construcció de l’autovia A-2. S’hi pot caminar a través d’un camí perimètric i observar els ocells migratoris que hi fan estada i hi nidifiquen. És la llacuna d’aigua dolça més gran del Baix Llobregat, amb un total de sis hectàrees que s’estenen entre l’A-2 i la B-23. És un espai recuperat als 90 on creixen espècies de ribera com el canyís, la boga, el vern i el salze.


A l’alçada de Sant Vicenç dels Horts, travessarem el riu pel pas habilitat i seguirem la baixada per la banda dreta (en la direcció de l’aigua). Passarem pel terme municipal de Sant Coloma de Cervelló i entrarem al de Sant Boi a l’alçada de la riera de Can Solé.


Arribarem al Parc Fluvial de Sant Boi i entrarem a Sant Boi per les passarel·les que van a sortir prop de les Termes Romanes. D’aquí anirem fins a l’estació del FGC on donarem per finalitzat el recorregut per avui.



Observacions: Aquest cop us proposem de viure un matí típic d’hivern al Baix Llobregat, la comarca que té en el riu la seva espina dorsal i de pas, fer un bon entrenament de cara a la sortida del diumenge 27 que farem la Marxa dels Castells del Baix Gaià.

En els darrers trenta quilòmetres dels curs fluvial, des de Martorell, sota la remor dels cotxes de l’autovia, el riu respira allà on s’obren petits espais naturals, alguns dels quals restaurats gràcies al Consorci per a la Recuperació i Conservació del Riu Llobregat.

Quan el riu s’acosta a la mar, des del pont del Diable de Martorell fins a la desembocadura, trobarem diversos espais d’especial interès natural agrupats amb el nom de Parc del Riu Llobregat.

Assetjats per una intensa xarxa viària, aiguamolls com els de Molins de Rei i rieres com les de Corbera i Vallvidrera veuen passar l’aigua que s’encamina cap al Delta. Són hàbitats molt fràgils que tenen un paper clau en el cicle de l’aigua i actuen com a enclavaments de biodiversitat.

El Parc Fluvial de Sant Boi, el meandre de Sant Joan Despí o el parc lúdic fluvial del Prat de Llobregat representen la rehabilitació de zones abans degradades on s’han fet actuacions paisatgístiques necessàries per valoritzar les ribes del riu. Al llarg del curs fluvial, en trontoll dels trens i el brunzit dels automòbils ja no pertorba els ocells. Arribem a la desembocadura del riu.

“Després de Tàrraco, hi ha un lloc agradable de les riques Barcelones, on el port estén els seus braços protectors i els camps regalen eternes aigües dolces”. Així s’expressava el poeta i astrònom Aviè, en la seva Ora marítima, en el segle IV dC, referint-se a la desembocadura del Llobregat, el Rubricatum dels romans.

Molt ha plogut des d’aleshores i molta aigua ha baixat per la llera d’un riu, a voltes tranquil i a voltes inclement, nascut 165 km amunt, a Castellar de n’Hug. Un riu que avui, en el seu tram final, no reconeixerien ni els romans ni tampoc els nostres avis.

La desembocadura va ser desviada el 2004 per permetre l’ampliació de les instal·lacions del port de Barcelona cap al sud. Al seu marge dret, entorn de l’estany de Cal Tet, que des del cel dibuixa perfectament la silueta d’un ànec en vol, s’ha originat una zona protegida de bell nou: els Espais Naturals del Riu, un petit delta en miniatura, una de les peces que, sumada a les preexistents de l’estany de la Ricarda, el conjunt Remolar – les Filipines, l’estany de la Murtra, els Reguerons, la pineda de Can Camins, la pineda de la Maiola, les basses de Can Dimoni i les platges de Viladecans i el Prat, conformen els Espais Naturals del Delta del Llobregat. En total, unes 923 hectàrees que gaudeixen d’un alt índex de protecció. Els aiguamolls del Llobregat són indrets de gran importància en el trànsit migratori de milers d’ocells entre Europa i Àfrica.

Les mesures de conservació del tram final del Llobregat han permès la consolidació, en un illot al final del riu, d’una colònia reproductora de gavina corsa, espècie que fins ara tan sols nidificava al delta de l’Ebre.

L’ànec de coll-verd és una de les moltes espècies que podem veure en els estanys propers al riu.

El darrer tram d’aquest GR el vàrem fer l’11 de gener de 2014. Va ser la primera sortida de l’any. Aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2014/01/de-sant-boi-pel-riu-fins-la-platja-20-m.html

Dinarem el dissabte al restaurant Can Vitus de Sant Boi, tel. 93 652 96 13 a la Rambla.

Tornarem a casa als voltants de les quatre de la tarda (a Sant Boi).