dilluns, 4 de febrer del 2019

Volta a l’estany de Banyoles (240 m)

Dissabte 2 de febrer de 2019

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca de Pla de l’Estany.

Temps aproximat: 2 h (6,6 km)

Desnivell: 10 m (acumulat)

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a l’àrea de servei del Montseny, on esmorzarem.

Després seguirem fins a la sortida 6 de l’autopista. Anirem en direcció a Banyoles fins a Palol de Revardit on visitarem l’església parroquial de Sant Miquel de Palol de Revardit que és dins el conjunt format pel castell, aquesta església romànica i restes d'una muralla circular que constituïren el primitiu nucli d'un recinte medieval dels s. XII-XIV.



Seguirem fins a Ravós del Terri (4 km – 10 min) on visitarem l’església parroquial Sant Cugat. Originàriament era la capella del castell (s. XII) que encara avui es pot veure, bé que convertit en casa de pagès. És un temple romànic, amb un absis adornat amb pilastres i arcs llombards, i amb una façana que sosté un campanar quadrat amb merlets, rematat per una mena de piràmide. A l'interior, a la volta del presbiteri, es conserven unes importantíssimes pintures murals romàniques dels segles XII-XIII: hi ha representat el Pantocràtor i, al costat, els quatre evangelistes amb els símbols del sol, la lluna i dos querubins. Es suposa que el seu autor fou un pintor itinerant que és conegut amb el sobrenom de Mestre de Ravós. Aquestes pintures, força esborrades pel pas del temps, varen ser refetes a començaments d'aquesta dècada i ara es poden contemplar amb tota nitidesa.







Tot seguit anirem fins a Sant Julià de Corts (7 km – 10 min) on visitarem l’església és situada en un petit promontori al centre del veïnat de Corts. El temple que originalment era d'una nau amb absis semicircular, va ser engrandit amb una nova nau al costat de tramuntana en època gòtica. La nau romànica s'estreny vers la capçalera i és coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. La nau lateral de dos trams és coberta amb dues voltes de creueria. Els murs són de carreus i a partir d'una certa alçada són acabades amb maçoneria. Aquest canvi de sistema constructiu ve remarcat per una línia d'imposta que apareix a la façana lateral. El campanar de torre té dos nivells d'obertures a cada cara i coberta de quatre vents. La porta d'accés és romànica i consta de dos arcs adovellats en degradació. L'arcada exterior arrenca d'unes mènsules que descansen sobre columnes amb capitells decorats amb un rostre humà, figures animals i motius vegetals. L'ornamentació de les dovelles de l'arc interior presenta medallons amb roses, creus i animals simbòlics. De les quinze dovelles que componen l'arc exterior nou representen figures d'animals diversos i fulles. És destacable la setena dovella, que té toscament esculpit un Crist en majestat clavat a la creu amb quatre claus. Als angles del requadre apareixen el sol i la lluna. La novena dovella presenta un bust humà alat. És interessant la decoració de la porta de fusta amb ferramenta en espiral i el forrellat de ferro forjat en forma de serp, decoració molt pròpia del romànic.








D’aquí seguirem amb cotxe fins a Banyoles, on aparcarem prop de l’oficina de turisme al Passeig Darder cruïlla amb el Passeig del Mossèn Lluís Constans (5 km – 15 min))


Itinerari: L’inici de l’itinerari és a l’oficina de turisme de l’estany, situada en una pesquera remodelada (les obres van permetre recuperar-ne la fisonomia de finals del segle XIX), al Passeig Darder cruïlla amb el Passeig del Mossèn Lluís Constans.

Els passejos de l’estany i les pesqueres són el primer tram de la ruta, declarada per la Generalitat de Catalunya, bé d’interès nacional en la categoria de jardí històric.

Hi ha un total de vint pesqueres, totes a la banda de llevant de l’estany, i daten de mitjan segle XIX i principis del segle XX. 



Quan s’acaba el jardí Històric, s’arriba al paratge dels Desmais, anomenat així pels arbres que s’hi troben. Hi ha dues fonts, la de la Filosa, en honor de les goges (dones d’aigua) de les Estunes, i la font del Ferro.


Després d’omplir les cantimplores, seguirem uns cinc minuts a peu fins trobar l’estanyol del Vilar, el més gran i proper de tots els que envolten l’estany. A continuació, s’entra al terme municipal de Porqueres, on el primer que es veu és l’església romànica de Santa Maria, del segle XII. Molt a prop, hi ha la font del Rector i la punta Freixenet, que ofereix una bona vista de tot el lòbul sud de l’estany.










Passarem per una zona d’estanyols fins arribar a la Curanya, un indret ideal per observar la vegetació i la fauna autòctones. Seguint per la carretera, aviat arribarem al bosc de Can Morgat, un alzinar humit amb diverses espècies d’arbres de boscos mediterranis.

El camí continua i, entre altres elements, ofereix la llacuna dels Amaradors, la torre del rem i la Caseta de Fusta – hi trobarem un dels punts de bany a l’estiu, l’únic de lliure accés -. A la sortida del bosc, apareix el ,parc de la Draga, el més gran de la ciutat, que es va obrir amb motiu dels Jocs Olímpics de l’any 1992.



Després anirem a peu fins a la Pastisseria Padrés al Passeig del Mossèn Lluís Constans, 157 tel.: 972 57 09 34 (15 min des de l’Oficina de Turisme) on anirem a recollir els “xuixos” que haurem encarregat.

El millor xuixo del món el fan a Banyoles. Els germans Jambert, de la Fleca Padrés, van guanyar el concurs del millor xuixo del món, entre una seixantena de pastissers a finals de l’any passat. https://mengem.ara.cat/gurmet/Millor-Xuixo-Mon-troba-Banyoles_0_2127987276.html?utm_medium=social&utm_source=mail&utm_campaign=ara





Dinarem al restaurant Vora Estany de Banyoles, Passeig Antoni Gaudí, 3 (Club Natació Banyoles), tel.: 972 57 63 53, www.voraestany.com


Observacions: Aquest cop farem una passejada per l'Estany de Banyoles, el segon llac natural més gran de Catalunya, i principal signe d'identitat de la ciutat. Mesura aproximadament 2.150 m de llargada, la seva amplada màxima del lòbul nord és de 775 m i la del lòbul sud 725 m. La seva superfície és de 111,7 hm² i la seva profunditat màxima és de 62 m. L'estany i la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la Península Ibèrica, un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

L’estany és, sens dubte, el signe d’identitat de la ciutat de Banyoles, capital del Pla de l’Estany. Per conèixer-lo més a fons i descobrir què s’amaga al voltant d’aquesta superfície de 111 hectàrees, us proposo aquesta ruta, apta per a tots els públics, fent la volta a l’estany i que ens permetrà endinsar-nos als miradors i estanyols de la zona. Amb una mica més de sis quilòmetres i una dificultat baixa, calculo que podem fer la volta en una mica més de dues hores, segons les parades i visites que fem.

Tot el recorregut és un passeig de terra ample amb algunes zones més estretes a la part oest de l’estany (zona de Porqueres)

Dinarem al restaurant Vora Estany de Banyoles, Passeig Antoni Gaudí, 3 (Club Natació Banyoles), tel.: 972 57 63 53, www.voraestany.com

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.