diumenge, 15 de setembre del 2019

Roques del Masmut (931 m)

Dissabte 14 de setembre de 2019

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Matarranya.

Temps aproximat: 4 h (11,5 km)

Desnivell: 395 m (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Anirem per l’autopista C-32 i enllaçarem amb la AP-7 fins a la sortida 38 que anirem en direcció L’Hospitalet / Mora. Passarem per Vandellòs i Tivissa. A l’alçada de Mora d’Ebre, girarem en una rotonda a l’esquerra i seguirem per la C-44 per enllaçar amb la C-12, passant per Rasquera i Benifallet. Després passarem per Prat de Comte, Arnes, Vallderoures i anirem fins a Pena-roja de Tastavins (sense parades, 2 h 50 m)


Itinerari: Des de Pena-roja hi ha una pista forestal que porta a les faldes del les Roques del Masmut i es pot fer una aproximació amb cotxe per escurçar l’itinerari. De totes maneres, proposem la ruta sencera, des del poble, perquè els afores també són bonics i val la pena passejar-s’hi. 





El sender surt des del capdamunt del poble, on hi ha el dipòsit de distribució de l’aigua. El camí va pel vessant dret, o sud, de la muntanya, a tocar d’alguns camps, i acaba a una pista forestal. Ja veurem les Roques del Masmut just a davant nostre. Prendrem la pista forestal, que aviat es bifurca. En aquest punt comença i acaba la ruta circular que farem a l’entorn del massís.



Seguirem la pista de ma dreta, que poc a poc va fent pujada. Arriba just al peu de les roques, d’on surt un camí a l’esquerra, en pendent, que permet pujar fins a dalt de les roques, amb un tram final de petita i fàcil grimpada (si es fa aquest tram cal afegir uns 45 minuts més al temps previst) i després se’n separa, en un revolt a la dreta. En aquest punt deixarem la pista i prendrem el sender que ens quedarà just al davant en baixada. Anirem en direcció est, al davant veurem el massís del Port de Tortosa – Beseit i a ma esquerra ens quedaran les Roques del Masmut. És un camí estret, anomenat la Canal d’en Pavia. El sender està molt ben marcat. El corriol va voltant les Roques i poc a poc se n’allunya, en direcció sud-est.




El sender acaba al riu de La Canaleta, que sol estar sec. Llavors s’ha de creuar la llera i just a l’altra banda, enmig d’un bosquet, trobarem fites i una pista forestal de terra, ample.

Evidentment, caminarem en direcció a les Roques del Masmut, ara a l’esquerra. Aquesta pista torna a travessar el riu, i va donant la volta al massís, completant la ruta circular que havíem iniciat a la banda est del Masmut.




Observacions: Les Roques del Masmut són visibles des de bona part de la zona alta de la comarca del Matarranya (La Franja - Terol), als Ports de Beseit, ja que formen un altiplà rodejat d’imponents penya-segats. L’itinerari proposat fa la volta a les grans roques i ens ofereix diferents angles i visions del mateix massís.

A les Roques del Masmut és força fàcil veure cabres salvatges. Cal prestar una mica d’atenció a la muntanya i procurar no fer massa soroll. A primeres hores del matí i al capvespre, quan no molesta tant la calor, és quan és més fàcil veure els animals.

Al Masmut també hi viu una important colònia de voltors. De tant en tant els pagesos porten els animals que moren a les granges, a un gran menjador que hi ha prop del massís. Llavors encara hi ha més voltors a la zona.

Les roques del Masmut constitueixen un dels paisatges més impressionants del Matarranya, sobretot quan els toca el sol i prenen un color vermellós. En aquestes roques hi ha algunes vies d’escalada.

Els mil noms dels Ports: Ports de Beseit, de Tortosa, d’Horta, de Tinença... l’extens territori que abraça el massís ha fet que rebi molts noms diferents. El que s’ha de tenir clar és que, sigui com sigui, sempre es parla del mateix topònim (el Port, lo Port o els Ports) La part catalana dels Ports és actualment un Parc Natural.

Val molt la pena visitar el poble de Pena-roja de Tastavins, també anomenada Peñarroya de Tastavins (el riu que la travessa). Aquesta vila pintoresca, enfilada en una penya. Destaquen els carrers costeruts i les cases en forma de proa, amb els clàssics ràfecs (part de la teulada que sobresurt de la façana) que serveixen per protegir els carrers de les pluges i les nevades. A part dels rentadors (llevadors) públics, es pot visitar l’antiga presó i la llotja construïda al segle XV. També val la pena acostar-se al museu etnològic “Lo Masmut”, on hi ha mostres de la vida i els oficis tradicionals que hi havia a la zona, com les filadores.

Moltes cases del poble són antigues i conserven l’arquitectura tradicional de la zona.

A un parell de quilòmetres del poble, a tocar del riu Tastavins, hi ha el Santuari de la Verge de la Font d’estil gòtic. Sota l’església hi ha una font amb quinze brocs d’aigua.







Dinarem al restaurant de la Fonda Miralles a Horta de Sant Joan. Un cop dinats es pot anar a veure “Lo Parot” olivera mil·lenària declarada arbre monumental.

Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.