diumenge, 16 de febrer del 2020

Lliçà d'Amunt: Sant Esteve de Palaudàries - Sant Valerià (196 m)

Dissabte 15 de febrer de 2020

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Vallès Oriental.

Temps aproximat: 1 h 15 m (4 km)

Desnivell: 70 m (acumulat)

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem fins a Sant Esteve de Palaudàries al municipi de Lliçà d’Amunt, on hi anirem per la AP-7 fins a la sortida 17 on anirem en direcció a Caldes de Montbui. Abans d’arribar a Caldes, girarem a ma dreta per anar fins a Sant Esteve de Palaudàries per una pista forestal apta per a vehicles alts (no cal 4x4) on ens trobarem.


Itinerari: Sortida i arribada a Sant Esteve de Palaudàries (Si no es disposa d’un vehicle alt, millor començar per Sant Valerià, on s’arriba per carretera asfaltada). Caminarem tota l’estona pel municipi de Lliça d'Amunt. Passarem per Sant Valerià de Robers.





Punts d’interès:

Església gòtica de Sant Esteve de Palaudàries: D'origen romànic, va tenir canvis importants al segle XV, XVI i XVIII que li han donat l'aspecte actual. L'església es va allargar l'any 1587 i reformar al s. XVIII. Tot i així, la torre del campanar respon a una tipologia medieval, és el cos més antic de l'edificació.


El temple està orientat a llevant, amb la porta d'entrada situada a migdia, a la qual s'accedeix a través del cementiri. L'església és d'una sola nau, amb dues capelles a la banda sud i una altra capella que queda sota la torre campanar, al mur nord. L'accés actual es fa per la porta d'arc de mig punt amb grans dovelles.

L'absis és pentagonal, cobert amb volta de creueria, amb mènsules decorades amb motius geomètrics. A la clau hi ha esculpida la imatge de Sant Esteve.

La volta de canó que cobreix la nau, el mur nord i una part del mur de ponent són encara vestigis de la primitiva edificació romànica. En alguns llocs de les parets de l'església es poden veure restes de pintures murals, que sembla que originàriament cobrien totes les parets de la nau.

El 1587 s'amplià l'església i s'aixecà la torre campanar de base rectangular i d'un sol cos, amb sis finestres d'arc apuntat a la part superior. Al segle XVIII es va construir una torre-comunidor sobre la façana de ponent. Es tracta d'una torre de base quadrada feta de maó, amb una obertura rectangular en cadascun dels quatre costats. Des d'aquesta torre-comunidor el rector beneïa les collites i feia oracions per evitar les tempestes.

Ermita de Sant Valerià de Robers (o Roberts) L’ermita forma part d'un conjunt emmurallat, format per una masia i les construccions agrícoles annexes.



Està situada al peu de l'antic camí transhumat de Caldes per la Creu de Baduell.

La masia és de planta rectangular, amb coberta a dues vessants i carener paral·lel a la façana. El portal i la finestra de la planta baixa són de pedra. A la planta pis, hi ha un balcó de pedra, amb la inscripció de l'any de la construcció: 1571.

L'ermita és de planta rectangular, amb coberta a quatre vessant. La façana és simètrica i acabada amb un campanar d'espadanya damunt de l'eix de la façana. El portal és d'arc pla de pedra, amb un petit treball els cantells i llinda, i tot d'una peça amb inscripcions.



Un cop feta la volta, agafarem els cotxes i anirem a fer una visita a uns cervesers artesans: ART CERVESERS http://artcervesers.com/ (25 minuts en cotxe des de Sant Esteve de Palaudàries)


La visita comença a les 11 h i dura tres hores.

L'activitat que realitzarem és la següent:

"Posa't les botes i vine a veure cervesa!"

Descobrirem els secrets de la cervesa artesanal mentre passegem pels camps de cereal i llúpol de Lliçà d'Amunt.

Durant la visita guiada el mestre cerveser explicarà un munt de curiositats sobre cereals, llúpol, llevats, aigua... I després de l'excursioneta gaudirem d'una degustació de 4 de les seves cerveses maridades productes locals.

L'activitat es divideix en tres parts:

  • Projecció audiovisual (Com es fa la cervesa).
  • Tast amb maridatge de productes locals.
  • Visita als camps de cereal i llúpol de Lliçà d’Amunt.

Cada visita guiada té un màxim de 25 assistents.

Hora de convocatòria: 11:00h a la Biblioteca Ca l’Oliveres de Lliçà d’Amunt. c/. Castelló de la Plana, 11

Durada de l'activitat: 3 hores màxim.

Preu: 15 euros/persona.

Descomptes de 3 euros:

  • Habitants de Lliçà d’Amunt (no és el cas).
  • Usuaris amb carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.
Activitat dirigida en exclusiva a persones majors d'edat.

Els menors acompanyants no participaran en el tast de cerveses amb maridatge, però poden realitzar la visita amb l'estricta vigilància paterna.


Observacions: Si no es disposa d’un vehicle alt, millor començar per Sant Valerià, on s’arriba per carretera asfaltada.

Dinarem a casa.

Tornarem a casa als voltants de les tres de la tarda.