dissabte, 9 de maig de 2020

Flors d'alta muntanya / Arbres monumentals

Dissabte 9 de maig de 2020 – 56è dia de confinament (58è a Igualada)

Hora de sortida: 12 h

Punt de sortida: Connexió per Zoom.

Ubicació: Casa vostra.

Temps aproximat: 1 h 30 m

Desnivell: Cap.

Dificultat (1): Fàcil.


La ruta: A l’hora esmentada, tots/es les que us hagueu apuntat prèviament a la sortida, us connectareu mitjançant l’enllaç que haureu rebut a l’aplicació Zoom (com ja hem fet altres vegades)

En les nostres excursions, sovint – i amb l’ajut de l’Eduard -, ens acostem amb respecte a un arbre monumental.

Perquè és un arbre declarat “monumental”?

Quin criteri es segueix per declarar un arbre “monumental”?

L’any 1987 s'aprovà un decret per tal de conservar i protegir els arbres singulars que formen part, per la seva particularitat i espècie arbòria, patrimoni natural de Catalunya.

Des de llavors s'han declarat més de dos-cents arbres que es troben repartits pel territori però els primers a acollir-se a aquesta protecció van ser el Pi de les Tres branques (Berguedà) i el Roure de Can Codorniu (Alt Penedès).

Cada un dels arbres catalogats són diversos i diferents, en molts aspectes, i presenten la seva pròpia història com a monuments que són considerats i formen part de les tradicions populars.

Per això, el fet de conservar-los va més enllà de protegir-los físicament sinó que contribueix a mantenir viva, també, unes històries, unes paraules, uns moments...

Alguns es troben propers a un camí, d'altres al mig del prat o inclús formen part d'alguna plaça. Destaca, però, el nombre d'arbres situats en zones rurals.

Els arbres declarats monumentals es troben senyalitzats amb un rètol informatiu i poden ser de propietat pública o privada.

  
Per saber-ne més:


Però encara més sovint, i sobretot a la primavera, podem observar les més boniques flors. Els prats es converteixen en jardins, i a l’alta muntanya, les flors més boniques i delicades, ens sorprenen, a voltes al costa d’un rierol o d’un estany.

“Flors d’alta muntanya”: amb la Margarida, aprendrem a conèixer algunes de les flors més habituals que podem trobar a les nostres muntanyes.

  
El termini per apuntar-se a la sortida s’acaba divendres 8 de maig a les 14 h i s’ha de fer enviant un correu a maifemcim@gmail.com

Durant la tarda de divendres, els/les que us hagueu apuntat rebreu per correu l’enllaç per venir a la sortida.


Què heu de fer?:

Fins divendres 8 de maig, apuntar-vos a la sortida, per correu a maifemcim@gmail.com com a molt tard a les 14 h.

Connectar-vos el dissabte 9 de maig a les 12 h a la sessió de Zoom per mitjà de l’enllaç que rebreu els/les que us hagueu apuntat.

Disposar d’ordinador portàtil, de sobretaula (que tingui incorporada una càmera) o tauleta. També us hi podeu connectar pel vostre telèfon intel·ligent, però com que la pantalla és petita, no és recomanable.

No cal tenir instal·lat el programa Zoom, però si el teniu us serà més fàcil (gratuït i de fàcil instal·lació)

Si teniu problemes amb el Zoom podeu trucar al CAM (Centre d’Atenció al maifemcim)

Només cal que es connecti una persona per llar.


I què farem?:

La durada aproximada de la sortida serà d'una hora i mitja.


Aclariments:

Aquesta sortida compta pel rànquing anual d’assistències a les sortides de maifemcim.Aquí podeu veure el vídeo complert de la sessió: 
https://www.dropbox.com/sh/wg13bx2abe3urpt/AACpdVHg7hwU8hAcozWfpWc9a?dl=0

Si voleu veure les presentacions és poden veure clicant a cada una de les imatges següents: