dimarts, 6 d’abril del 2021

Vallcervera de Sarral (665 m)

Dimarts 6 d’abril de 2021

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de la Conca de Barberà. 

Temps aproximat: 3 h (9 km) 

Desnivell: 240 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 fins a La Panadella (sortida 532). Després seguirem en direcció a Santa Coloma de Queralt i Sarral.

 

Itinerari: Tot el recorregut està senyalitzat amb marques de color verd, i a la sortida de Sarral, tot just davant de l’antic edifici del Sindicat, ja es veu el senyal que indica la Ruta de Vallcervera.

A partir d’aquí, superats el pont i la font de dalt, es puja pel camí Verònica i un quilòmetre després ja s’arriba a la zona de l’ermita dels Sants Metges. L’ermita dels Sants Metges és un encantador santuari que data del 1970 i que ha esdevingut una de les construccions emblemàtiques de la zona de Sarral, gràcies a la devoció local per sant Cosme i sant Damià, que ve d’antic. L’ermita està situada en una gran zona natural, àmplia i encisadora, on l’acompanya una destacada font del segle XVIII que presenta el frontal de pedra amb les imatges dels sants molt desgastades, i el refugi municipal.




Es continua la pujada, mantinguda, fins a la coma de Sant Joan. 

Després ve una lleugera baixada cap al barranc de la Solana de la Vila i tornarem a pujar per un corriol fins als 660 metres d’alçada dalt del turó. Aquí les vistes són úniques. Entre fonts, el rierol de la Solana descendeix barranc avall fins als boscos de pi blanc, les parets del pas de Cavallers i la serra de Comaverd i Cogulló. A l’esquerra ja es veu Sarral, amb la silueta del campanar, des d’on paga la pena aturar-se a observar la frondositat del barranc i al mig del bosc la cova del Padreny. Després ja s’agafa el camí pròpiament dit de la Vallcervera, amb petits desnivells i un recorregut més suau entre camps de vinyes i ametllers i algunes zones boscoses. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vallcervera-de-sarral-69973754 

 

Observacions: El recorregut circular per la zona del Sarral és un trajecte ric en fonts, amb l’ermita dels Sants Metges com a lloc més representatiu.

 

Pels sinuosos i atractius terrenys de la comarca de la Conca de Barberà, la vila de Sarral s’erigeix com un espai excepcional de natura que ofereix algunes opcions fantàstiques per gaudir d’una sortida. I és que entre els diferents recorreguts que hi ha, el ventall de possibilitats, segons nivells o gustos són enormes.


 

La ruta de Vallcervera és un recorregut circular que s’estén per la zona del riu Vallverd, el torrent de l’Horteta, els Comellarets, la coma de Sant Joan i el camí de l’ermita, gairebé ja arribant de tornada a la vila del Sarral. Es tracta d’un itinerari de poc més de vuit quilòmetres de llargada i que no suposa grans exigències físiques, per la qual es pot completar en menys de tres hores de recorregut.

 

La zona per on es desenvolupa el recorregut és, principalment, una barreja entre barrancs i camps de cultiu, esquitxats per frondoses zones de boscos i fonts que van buscant el curs fluvial del Vallverd. Es tracta doncs, d’un recorregut lleugerament ondulant amb un desnivell acumulat de poc més de 200 metres que el fa totalment apte per a qualsevol nivell físic.

 

Un dels principals atractius del recorregut de la Vallcervera de Sarral és la incomptable quantitat de fonts que estan condensades en pocs quilòmetres. Així, es poden anar enumerant les del Belltall, la de l’Esperanço, la dels Aubis, la del Xe i la de la Mica, que constitueixen un dels nexes d’unió al llarg del camí, i que permeten assaborir el recorregut si un es va aturant en cada una d’elles fins a arribar al Collar d’en Fessit. Aquí hi ha un altre dels punts cabdals del recorregut: l’ermita dels Sants Metges.

 

Dinarem al restaurant Cal Travé, a Solivella, Carretera d’Andorra, 56-E, tel. 977 892 165 www.sanstrave.com Restaurant familiar amb una cuina d’avantguarda i molt bona brasa i una carta de vins i caves del mateix celler (Sans Travé), estan especialitzats en bacallà i l’Angus de Nebraska. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.