diumenge, 21 de novembre del 2021

El bosc màgic de Savassona (712 m)

Dissabte 20 de novembre de 2021

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 5 h (11,5 km) 

Desnivell: 326 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem de casa i anirem per la C-17 en direcció a Vic, aturant-nos abans a les 4 Carreteres de Tona a fer el tallat. Després seguirem fins a Tavèrnoles. Aparcarem el carrer Montseny de Tavèrnoles. 

 

Itinerari: Sortirem de Tavèrnoles i farem el recorregut de la traça, amb el sentit contrari a les agulles del rellotge.

Després d’una estona de caminar, passarem per sota del Turó del Castell (681 m) 

Tot seguit, més endavant, passarem per la masia de Les Punxes. Masia de planta basilical. El cos central consta de planta baixa, pis i golfes. La façana es troba orientada a migdia, presenta un portal rectangular amb una finestra a cada costat a la planta baixa, tres finestres al primer pis i una a les golfes. A la resta de l'edifici s'hi obren diverses finestres, totes elles motllurades. 

Seguirem el nostre recorregut, i un cop ja enfilem la tornada de la circular, passarem per la masia El Soler. Masia de planta rectangular coberta a dues vessants i en la qual s'endevinen diverses etapes constructives. La façana actual es troba orientada a llevant i presenta un portal rectangular i dues finestres, a l'extrem dret s'hi adossen uns porxos amb arcades a la planta i finestres al primer pis. A ponent del cos principal n'hi ha un altre de construcció més antiga, com es pot veure per les dades constructives. Es conserva un antic portal, un arc tapiat.






Seguirem i més endavant agafarem un desviament a l’esquerra fins a la font de la Baronessa. Aquesta font té una llegenda que podeu llegir aquí: https://fontsaigua.wordpress.com/2015/06/27/llegenda-de-la-font-de-la-baronesa-de-tavernoles/ 

Més endavant, passarem per l’ermita romànica de Sant Pere de Savassona. L'església de Sant Pere de Savassona està situada als peus del castell del mateix nom formant conjunt amb el clos de l'antic cementiri. És un edifici de planta de nau única coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. L'absis és semicircular i decorat amb cinc nínxols semicirculars, oberts al gruix del mur, en tres de les quals s'obren finestres de doble esqueixada. Al mur de tramuntana s'obre una petita absidiola llisa i, a banda i banda de la nau, hi ha dues capelles de planta quadrada. Exteriorment presenta decoració d'arcuacions entre lesenes en tot el volt.




Un cop visitada, seguirem per la pista i passem per la Pedra del Sacrifici i pujarem a Sant Feliu (o Feliuet) de Savassona. 

La gran Pedra dels Sacrificis d’unes 400 tones de pes, és segurament despresa del carener rocós principal i està excavada per sota, segons unes excavacions fetes el 1976 que complementaven unes d’anteriors. Es van trobar tombes amb estris i diferents ossos datats a uns 2.350 aC. Els diferents materials obtinguts es troben a l’actualitat al Museu Episcopal de Vic. L’origen dels solcs gravats a la pedra han estat interpretats de dues formes: la primera que les tribus neolítiques que aquí vivien feien sacrificis humans i animals i la sang s’escolava pels reguerots de la roca i es recollia (d’aquí el nom) i la segona i més probable, és que aquests solcs eren les guies que sostenien les teulades de les cabanes construïdes a sota seu. Sigui com sigui, el lloc és màgic i misteriós i digne de conèixer.

Sant Feliu de Savassona es troba situada en un indret espectacular, sobre una gran roca al centre d'un poblat ibèric. És un edifici format per una sola nau romànica que conserva l'absis rectangular lleugerament trapezoïdal a llevant, d'època preromànica. La nau és coberta amb volta de canó. Consta de dos portals, l'original al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat, i a ponent hi ha una porta de construcció posterior (segle XVI), amb una estrella salomònica inscrita dins un cercle a la dovella central.




Baixant de Sant Feliuet de Savassona hi ha el bonic Pla de Savassona enmig d’una magnífica pineda de pi roig. Aquí hi ha la famosa i monumental pedra de gres anomenada del Dau. Des del mateix pla, un corriol mena a l’esquerra a la Pedra de les Bruixes en uns cinc minuts cap al sud i un corriol en direcció nord porta fins a diverses petites roques que porten diferents inscripcions a uns 200 metres (Pedra de l’Home).



Finalment , completarem la circular arribant a Tavèrnoles. Visitarem l'església de Sant Esteve de Tavèrnoles que és un dels monuments romànics més ben acabats de la Plana de Vic.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/tavernoles-el-bosc-magic-de-savassona-89338999 

 

Observacions: Ruta fàcil i molt maca amb sortida des de Tavèrnoles passant pel Mirador del mateix nom, el Castell de Savassona, la Balma de la Font de la Baronessa, l'Ermita de Sant Pere de Savassona i al final el Bosc Màgic de Savassona amb les històries sobre les Pedres del Sacrifici, la de les Bruixes, la del Home, etc. La ruta serà un regal als nostres ulls. Recomanable a tota mena d'edats.

 

Vàrem fer una part d’aquest recorregut en una sortida feta el 19 de novembre de 2016: GR-151: Folgueroles – Casserres – Vilanova de Sau, (Camins del Bisbe i Abat Oliba). Aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2016/11/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-2-i-3.html

 

Dinarem al restaurant Colomer (Can Janot). Elabora una cuina casolana i tradicional, amb la pròpia cria del seu bestiar. Està situat al nucli del poble, c/ Montseny, 15 – Tavèrnoles. Telèfon:93 888 72 61. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.