dimecres, 14 de setembre del 2022

Les flandes dels Casots – Subirats (523 m)

Dimarts 13 de setembre de 2022

Matinal

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès. 

Temps aproximat: 4 h (12 km) 

Desnivell: 300 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i per la N-340 anirem fins al poble de l’Ordal. Aparcarem al costat de l’església de Sant Esteve. 

 

Itinerari: La caminada té lloc al municipi de Subirats, el més gran de la comarca de l'Alt Penedès. 

La sortida és des de l’Ordal, concretament des de l'església, anirem en direcció al cim de l’Ordal, situat a la part més elevada de la serra del Pi de Molló i molt proper de la Creueta, cim coronat per unes grans antenes de telecomunicacions.


Seguirem el camí cap a la masia Can Vidal, on molt a prop ens trobarem amb la gran alzina de Can Ros, (actualment és morta), és un exemple d'arbre monumental per les grans dimensions, que al seu dia va ser punt de referència per als habitants dels seus voltants. Encara la silueta imponent del tronc mort de l'Alzina de Can Ros fa intuir el seu esplendor passat. L’any 1999 era gairebé morta. Era considerada la núvia del Roure de Can Codorniu (Sant Sadurní d'Anoia). Es podien veure l'una a l'altre, malgrat la gran distància que els separava (Estan separats gairebé 4 km en línia recta i una diferència de 250 m d’altitud). Podeu trobar la fitxa completa de l’Alzina a: https://plantipodes-am.cat/fitxes/alzinacanros.html



Continuarem la caminada i arribarem a les Flandes dels Casots, un paratge natural singular, un accident geològic amb grandíssims blocs de pedra calcària esquarterada, formats pel despreniment d'una roca compacta i on trobarem túnels i passadissos de formes complexes i diferents que ens ofereix la natura amb gran bellesa. Un lloc inadvertit entre les vinyes que l'envolten. Al camí d’accés surt a l’esquerra de la pista per la que anem. Veurem un parell de cartells clavats als arbres amb la indicació de "pas restringit", però més endavant, algú ha posat, recentment, unes cordes d’escalada que faciliten la baixada, tot i que no són estrictament necessàries.







Un cop visitades les flandes, tornarem enredera fins a la pista que haurem deixat al baixar. Continuarem el camí cap a la deshabitada gran masia de Can Ros, situada damunt un petit turó i protegida com a bé cultural d'interès local.


Tornarem al lloc de sortida, tot fent una circular en el sentit de les agulles del rellotge. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/les-flandes-dels-casots-subirats-113527069 

Recorregut en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/6320559482f7dc7b1d0f6f7f 

 

Observacions: A la zona compresa entre Subirats i Piera les esllavissades de roques i de terra argilosa, la gent gran dels indrets les anomenen flandes o frandes. Exemple: les flandes dels Casots de Subirats; les flandes del Bedorc de Piera etc. Es una expressió poc usada i solament en aquest llocs concrets i com accident geogràfic.

 

En aquest enllaç podeu veure diferents fotografies del recorregut: http://pepsans2.blogspot.com/2017/01/les-flandes-dels-casots.html

 

I en aquest altre, la qualificació de “Paratge qualificat”: http://www.boe.es/boe/dias/2018/05/23/pdfs/BOE-A-2018-6882.pdf

 

Tornarem a dinar a casa. 

Tornarem a casa als voltants de la una de la tarda.