dimarts, 29 d’agost del 2023

El Puig del Far (840 m)

Dilluns 28 d’agost de 2023

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 4 h 30 min (10,3 km) 

Desnivell: 472 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 i la C-17 en direcció a Vic. 

Desprès seguirem fins enllaçar amb la C-25 que seguirem fins a Vilanova de Sau. 

 

Itinerari: Iniciarem la caminada al municipi de Vilanova de Sau (558 m), en la zona d’aparcament del carrer de les Guilleries. 

Seguirem les indicacions que ens portaran cap al Puig del Far a través del sender local SL-C 122. Unes indicacions que coincidiran amb el GR-2 i el GR-151 durant una bona estona. Ens endinsarem per un corriol, en baixada, pel torrent de la Polleda. De seguida creuarem la carretera i començarem la pujada. 

De primer per una pista força ampla – envoltada de conreus i amb una molt bona panoràmica dels cingles de Vilanova, d’una espectacular tonalitat rogenca – fins que al cap de poca estona l’abandonarem per endinsar-nos en un preciós corriol que s’alça pel mig del bosc. 

Entre roures, alzines, pins i algun castanyer dispers, el corriol, sempre ombrívol, desemboca en una pista ampla. En aquest punt, situats en una mena d’altiplà, ja per sobre els cingles de Vilanova, abandonarem el GR-2 i el GR-151 i continuarem pel sender local. El següent tram – absolutament pla – ens ajudarà a recuperar forces. Avançarem en direcció nord i en poca estona tornarem a abandonar la pista, al final d’un esplèndid camp on acostuma a pasturar el bestiar. 

Tombarem a l’est fent un gir de 90º i travessarem un prat camí de Santa Margarida d’Ardola. Per primera vegada podrem admirar, en la llunyania, els espectaculars cingles de Tavertet. Ens tornarem a endinsar al bosc i en uns cinc minuts arribarem a un dels plats forts de la ruta: les restes de l’església romànica de Santa Margarida d’Ardola (s. XI), estratègicament amagada enmig de l’espessa boscúria.




Seguirem el recorregut, altra vegada ascendent, progressant per un preciós corriol que discorre pel bosc, entre uns enormes i sorprenents blocs de gres i balmes. Un indret que ens transporta al passat, on s’assentà el poblat ibèric possiblement anomenat Ardola.

Per accedir al cim del Puig del Far (832 m – 1 h 45 min) haurem de recórrer un darrer tram d’ascens – força pronunciat – perfectament senyalitzat. L’esforç valdrà la pena, doncs el cim és una de les millors atalaies de la vall de Sau. Situat dalt d’un dels penya-segats dels cingles de Vilanova, ens regala amb una vista panoràmica superba de 360 graus. Foto de grup i admirar el paisatge.



Després continuarem la marxa i desfarem el camí d’ascens uns 10 minuts fins a trobar un senyal que ens indica que el sender es dirigeix cap a Vilanova de Sau (pel corriol del Cargol). 

Passada la bassa de Santa Margarida, desembocarem a una pista, per on discorre el GR-151. De seguida, però, l’abandonarem per continuar en franc descens pel corriol del Cargol fins a la masia de la Vileta Grossa. Abans d’agafar aquest corriol, en baixada, seguirem la pista i ens acostarem al mirador que ofereix la Roca del Migdia sobre el pantà de Sau amb una magnifica panoràmica. Després tornarem enrere i agafarem el corriol del Cargol.



El baixarem anant amb compte i el deixarem definitivament enrere el corriol per progressar una estona per una pista asfaltada, que ens portarà fins a la carretera N-141-d. La creuarem seguint els senyals del sender, i després d’un lleuger tram ascendent arribarem al poble de Vilanova de Sau completant aquest volta circular (4 h 30 min)

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/puig-del-far-i-roca-del-migdia-145465416 

 

Observacions: Al nord-oest de Vilanova de Sau, al sud del pantà, s’alça una espectacular muralla rocosa aparentment inaccessible. El Puig del Far (el vigia de Sau), tot i la seva modesta altitud, és un dels millors miradors de l’Espai Natural de les Guilleries – Savassona. El sender local SL-C 122 permet assolir aquest modest i a la vegada bonic cim a través d’una agradable i variada ruta circular. Una opció molt recomanable per una matinal de muntanya. Aquest cim està a la llista dels 100 cims de la FEEC.

 

L’Espai Natural de les Guilleries – Savassona de més de 8.000 hectàrees, està gestionat des de el 1998 pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries – Savassona. Comprèn part del massís de la Guilleries, la part sud de Collsacabra i les muntanyes de Savassona, a la comarca d’Osona. L’espai està inclòs dins de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona i el seu paisatge, d’altíssim interès paisatgístic, cultural i geològic, està configurat per formacions boscoses esquitxades per prats i conreus, amb el Pantà de Sau com a centre neuràlgic. La presència de l’embassament, gairebé com un llac envoltat d’alteroses cingleres, confereixen a la zona un important atractiu turístic. Un entorn meravellós que degut a la seva ubicació i facilitat d’accés des de l’àrea metropolitana de Barcelona permet plantejar-se diverses sortides d’un dia.

 

Dinarem a casa.

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.