dissabte, 9 de setembre del 2023

Font de la Budellera (392 m)

Dissabte 9 de setembre de 2023

Hora de sortida: 24 de deu del matí. 

Ubicació: Comarca del Barcelonès. 

Temps aproximat: 1 h 40 min (4,4 km) 

Desnivell: 178 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem fins al Centre d’Informació del Parc de Collserola, Carretera de l'Església, 92 Vallvidrera – Barcelona. S’hi arriba per la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat (BV-1462) 

Per situar-nos a l’inici del recorregut cal anar, per tant, a Vallvidrera, fins al Centre d’Informació del Parc de Collserola. 

Aquest és el punt d’inici d’aquesta caminada. 

 

Itinerari: Per començar l’excursió agafarem el camí que passa per darrere de l’Escola Xiprer. Seguirem la pista ampla i, després d’un quart d’hora de pujada, arribarem a una bifurcació. Agafarem el camí que gira a la dreta i segueix un pendent en baixada fins al pla de les Monges. 

El camí puja i, una mica més enllà, es veu un viarany a la dreta, el camí de Baix, que porta a la font. Continuarem però, per la pista inicial i passarem entre les cases de Can Mandó, que queda a sota, i de Can Xuliu, que queda a sobre. S’agafa, ara sí, el camí que baixa fent graonades directe a la font.

Al cap d’uns 50 minuts arribarem a la font de la Budellera. L’indret, situat en una fondalada a l’obaga del cim del Tibidabo, mostra la font més popular de Collserola. Va ser enjardinada per J.N.C. Forestier a principis del segle XX. El bosc d’aquesta zona no ha estat sotmès a explotació, i això ha permès que es desenvolupés un bosc madur d’alzines i roures, amb oms, avellaners, pins blancs, til·lers i arbres de jardí que donen a l’indret un encís especial.



Després, l’itinerari continua per Ca n’Estisores, una masia que encara manté la seva activitat agrícola. S’han de baixar unes escales i aleshores continuar el caminet que du cap a la carretera de Vallvidrera en el punt anomenat revolt de les Monges, al qual s’arriba quan es compleix una hora i quinze minuts de recorregut aproximadament. 

Es travessa la carretera, es baixa per l’escalinata que surt de l’altre cantó i es ressegueix la torrentera fins que es torna a sortir a la carretera, just davant de la pista que porta a Vil·la Joana i al Centre d’Informació del Parc. Després d’una hora i mitja s’arriba de nou al punt on hem començat l’excursió.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/font-de-la-budellera-146555474 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/64fc432decbfb0717f1e6a92 

 

Observacions: La ruta que proposem és una excursió a la font de la Budellera, una de les fonts emblemàtiques del Parc de Collserola, i la visita a Vil·la Joana, casa en la qual Jacint Verdaguer va viure els darrers dies de la seva vida, ara convertida en museu.

 

Vàrem anar a la font de la Budellera el 10 de març de 2015, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2015/03/de-villa-joana-la-font-de-la-budellera.html

 

Al Centre d’Informació del Parc de Collserola hi ha una exposició permanent sobre la flora i la fauna de Collserola.

 

Just al costat del Centre hi ha Vil·la Joana, una masia del segle XVIII, en la qual va viure el tram final de la seva existència el poeta Jacint Verdaguer. “L’alt Tibidabo, torre que sos plançons domina, és la superba acròpolis que vetlla la ciutat”, va escriure Verdaguer a l’”Oda a Barcelona”. La visita al museu ens aproxima a la vida i obra de Verdaguer (Folgueroles, 1845 – Vallvidrera, 1902), el gran poeta que, amb obres com l’Atlàntida i Canigó, va posar les bases de la literatura contemporània catalana. Farem una visita.


 

Dinarem al restaurant Wall57 a la Rambla Mossèn J. Verdaguer, 57 – Valldoreix (Sant Cugat del Vallès), tel. 93 589 50 60 https://wall57.com/ 

Tornarem a casa als voltants de les cinc de la tarda.