dilluns, 18 de setembre del 2023

Canal de l’Urgell – Mollerussa (291 m)

Dimarts 12 de setembre de 2023

Hora de sortida: ¾ de set del matí. 

Ubicació: Comarca del Pla d’Urgell. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (12,9 km) 

Desnivell: 36 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Igualada. Ens aturarem a fer el tallat a la estació de servei del Bruc, just abans d’entrar al túnel. 

Després seguirem per la A-2 fins a la sortida 495, que agafarem la N-II, passarem per Golmés i anirem fins a Mollerussa, on aparcarem al carrer de Belianes, punt on comença la traça.

 

Itinerari: Sortirem des del Carrer de Belianes de Mollerussa per resseguir el canal, arribarem al Salt del Duran i anirem a parar a Vilanova de Bellpuig, tot entre arbres, fruiters i cultius variats.






A Vilanova de Bellpuig podrem veure l’església i el seu retaule, després sortirem de nou seguint un camí de terra on s’evidencia que som en una zona agrícola i ramadera. 

Seguirem els senyals i arribarem a una cruïlla que ens portarà a Golmés (280 m), un altre poble amb moltes coses per veure, com per exemple la seva església de Sant Salvador.


Després seguirem la traça i tornarem a Mollerussa. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/mollerussa-canal-de-lurgell-147502992 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/6505a880cb4f776500e255b0 

 

Observacions: Un camí que des de la capital del Pla d’Urgell, Mollerussa, ens permetrà resseguir una bona part de la tercera sèquia principal del canal d’Urgell, a l’ombra dels plàtans fins al Salt del Duran i anar fins a Vilanova de Bellpuig i veure el retaule gòtic de la Mare de Déu del Lliri, i tornar a la tercera sèquia i a la ciutat.

 

L’aigua és l’element que ha donat vida a la plana d’Urgell. Passejar pel voltant de la tercera sèquia principal del canal d’Urgell permet adonar-se de com es controla el pas de l’aigua, com l’aprofiten els pagesos i quins en són els resultats a la terra, sense oblidar que també els pobles i les ciutats propers al canal s’abasteixen d’aquesta aigua. El Salt del Duran i el pont de les llums són una mostra de com abans s’aprofitava l’aigua per produir energia elèctrica.

 

Dinarem tornant per la A-2 al restaurant Nou Urbisol, Castellolí, tel.: 93 808 40 03. 

Tornarem a casa als voltants de les cinc de la tarda.