dimarts, 19 de setembre del 2023

Puig Corneli (1.363 m) passant pel Santuari de la Verge de Les Olletes i l'ermita de Santa Magdalena del Mont

Dissabte 16 de setembre de 2023

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Garrotxa. 

Temps aproximat: 5 h 30 min (9,3 km) 

Desnivell: 732 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la C-17 fins a les 4 carreteres de Tona on ens aturarem a fer el tallat. 

Després seguirem en direcció a Vic i Manlleu, on agafarem la sortida nº. 69 i seguirem per la C-37. Passarem per Torelló, i el túnel de Bracons. Després seguirem fins a Sant Privat d’en Bas. 

Poc abans d’entrar al nucli antic de Sant Privat es pot continuar en vehicle uns dos quilòmetres per una carretera a mà esquerra fins arribar al restaurant de Can Turó. 

 

Itinerari: Un cop a can Turó, havent-hi deixat els cotxes, neix un camí. Després de passar el restaurant can Turó, la pista es converteix en un corriol pedregós i argilós, (sobretot si ha plogut dies abans). que ens guiarà fins l’ermita de les Olletes.Es tracta d’una antiga i petita capella que rebia tantes corrues de devots que va propiciar entre 1855 i el 1895 l’excavació d’una balma encara més gran a la roca viva de la muntanya, quedant a cinc metres d’alt per vuit de fondària i quatre d’amplada. Una imatge d’alabastre de la verge reposa al seu interior, i a la part superior de la reixa de l’entrada hi ha forjades unes olles petites que han donat lloc al nom d’aquest santuari. A pocs metres de la capella un caminet ens apropa a la font de les Olletes. 

Ja re-emprenent la ruta d’origen i en tres quarts d’hora, un camí pedregós i fent ziga-zagues ens conduirà dalt l’ermita de Santa Magdalena del Mont. En el passat fou Sant Corneli i va tenir el rang de Priorat, amb canonges regulars de l’ordre de Sant Agustí. Les primeres notícies documentades daten de l’any 998. L’església es va modificar el segle XVIII, però conserva l’absis i la volta semicircular de la seva primitiva estructura romànica. Al costat de l’ermita hi trobem el refugi Emili Triadú, que havia estat una antiga masoveria. Per a utilitzar-lo cal posar-se en contacte amb l’ajuntament. Finalment pujarem al capdamunt de la zona de les antenes al Puig Corneli o Cornelis (1.363 m), l’esforç es veurà premiat amb una espectacular panoràmica.

Estat de Santa Magdalena a l'any 1966 (Foto cedida per Margarida Montanyà)
Tornarem pel mateix camí. Cal anar amb compte a la baixada amb les relliscades i/o caigudes. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/puig-corneli-santa-magdalena-del-mont-147503170 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65003bdf68a27174cc981f6a 

 

Observacions: Aquesta és una excursió que requereix més de dues hores de decidida ascensió i que gaudeix de molta tradició per aquestes contrades. La baixada es fa una mica pesada.

 

Vàrem fer aquest camí per pujar al Puigsacalm el 13 d’octubre de 2018, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2018/10/puigsacalm-1514-m-cimsxlallibertat.html

 

Ens endurem el dinar. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.