diumenge, 12 de maig del 2024

Els 7 gorgs del torrent de la Cabana (975 m)

Dissabte 11 de maig de 2024

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Ripollès. 

Temps aproximat: 4 h 30 min (11,3 km) 

Desnivell: 278 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Vic, per la C-17, aturant-nos a les 4 carreters de Tona per fer el tallat. 

Després, seguirem en direcció a Vic, Ripoll i Campdevànol. Un cop a Campdevànol, agafarem la carretera, que surt a l’esquerra en direcció a La Pobla de Lillet i Guardiola, i la seguirem fins al polígon industrial que veurem a la dreta, abans d’arribar a la zona d’aparcament del Torrent de la Cabana, on aparcarem. 

 

Itinerari: Començarem a caminar pel costat esquerre de la carretera en direcció al pàrquing, i arribarem a una zona de pic-nic situada just sota de la zona de l’aparcament coneguda com Font del Querol.

Creuarem una zona d'arbres i veurem un sender que agafa direcció ascendent en direcció a l’esquerra. Anirem pujant per un bonic i fresc bosc per arribar a un punt on girarem a la dreta, veurem el sender ben trepitjat amb unes excel·lents vistes. 

Al cap d’una estona estarem ja tocar del primer dels set gorgs. Aquesta zona és el Torrent de l'Estiulà, però és coneix com el Torrent dels 7 Gorgs de la Cabana. Baixarem pel sender, i arribarem al Gorg del Colomer amb magnífica cascada i la més alta dels 7 gorgs. A partir d’aquí el camí està marcat amb senyals grogues i amb cartells indicadors de cada gorg.

Seguirem fins al següent gorg, el Colomer Petit, a 10 minuts.


Després sortirem de nou al sender i en pocs minuts arribarem al tercer, el Gorg del Forat, no gaire visitat.

Seguirem caminant, el següent gorg està més separat, però molt espectacular, el visitarem baixant per un sender, és el Gorg de la Bauma amb un ample i alt salt d'aigua.


Sortirem pel mateix sender i al costat, tocant-se tenim cinquè gorg, el Gorg de l'Olla, petit però no menys espectacular.

Seguirem caminant i en deu minuts arribarem al Gorg de La Tosca.


Tornem sobre les nostres passes, sortirem del gorg, i ens dirigirem al següent i últim el Gorg de la Cabana.

Sortirem del gorg i seguint les marques ens endinsarem al bosc i agafarem una pista de terra i immediatament arribarem a la pista de formigó a l'alçada de la barrera que impedeix el pas de vehicles. En aquest punt anirem a la dreta descendent, passarem per davant del Mas Can Paraire i al cap de pocs minuts trobarem pal indicador després de creuar el pont de formigó, agafarem direcció a la dreta cap al càmping on no trigarem a arribar. Passat el càmping veurem la barrera d'entrada del càmping i creuarem el pont de formigó que dóna accés al pàrquing i d’aquí fins al lloc on hem aparcat el cotxe. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/els-7-gorgs-del-torrent-de-la-cabana-campdevanol-170482344 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/663f5a011b42da49ba2f2404 

 

Observacions: Ruta molt ben senyalitzada, especialment a la zona dels gorgs, amb ratlles grogues i cartells en tot el recorregut.

 

Ruta amb ombra en gairebé tot el recorregut, i vistes espectaculars dels gorgs, el primer tram de la ruta és de bosc i molt solitària, fresca a la zona de gorgs i de tornada.

 

Per més informació sobre els 7 gorgs, podeu accedir a la seva pàgina web: https://www.torrentdelacabana.cat/ca/ on trobareu tota mena de dades sobre la fauna i flora que podem observar en aquest lloc.

 

Per fer aquesta excursió cal pagar una “eco-taxa” de 6 € per persona, que s’han de pagar prèviament en aquest enllaç: https://www.torrentdelacabana.cat/ca/reserva-previa/

 

Per si no n’hi havia prou amb aquest import de sis euros per persona, si s’aparca a l’aparcament “oficial” dels gorgs, encara et cobren 10.- euros més per cotxe, (a la pàgina web no consta que s’hagi de pagar per aparcar) en total, si aneu quatre persones en el cotxe, s’acaben pagant 34.- euros! No hi ha cap descompte per jubilats, joves, estudiants, aturats... ens sembla totalment un abús. Estem d’acord en pagar en lloc molt massificats, però en aquest cas, considerem els preus abusius. Per aquest motiu, nosaltres hem aparcat en el polígon industrial que hi ha abans d’arribar.

 

Dinarem al restaurant del Càmping Molí de Serradell de Campdevànol. Tel. 972 73 09 27. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

Així són els grogs si hi aneu a l'hivern: