divendres, 17 de maig del 2024

Del Mas d’Aubert al Pla del Grau per les Marrades (930 m)

Dijous 16 de maig de 2024

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de la Garrotxa. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (8,2 km) 

Desnivell: 453 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 en direcció a Girona, fins al desviament de la C-17 on seguirem en direcció a Vic. Ens aturarem a fer el tallat a les 4 carreters de Tona. Després seguirem fins passat Vic, on enllaçarem amb la C-37 en direcció a Olot. Passarem per Joanetes i una mica més endavant ens desviarem a la dreta per la C-153 en direcció a Sant Esteve d’en Bas i una mica més endavant fins a la zona d’aparcament del Mas d’Aubert. 

 

Itinerari: Començarem a caminar des del Mas d’Aubert (503 m). El mas de l'Aubert es troba situat en un vessant a l'est del riu Fluvià, en el sector més meridional de la Vall d'en Bas, a tocar de l'antic camí ral que comunicava la zona de la Garrotxa amb la ciutat de Vic i que ja l'any 1117 és esmentat amb el nom de camí d'Osona. Les primeres notícies sobre aquest mas són d'època baix-medieval, quan era domini directe dels Alemany de Bellpuig, que rebien censos dels habitants del mateix; així sabem, per exemple, que l'any 1360 el mas era tingut per Bartomeu Albert. A uns 100 metres de la casa s'hi ha localitzat unes estructures baix-medievals en les que s'hi han fet intervencions arqueològiques.

Passarem per les ruïnes del Molí Vell (498 m) https://vallbas.cat/turisme/la-cultura-de-laigua-els-molins-de-la-vall-den-bas/moli-vell/ 

Més endavant arribarem a la Casa Rural de l’Esquirol (508 m) https://www.escapadarural.com/casa-rural/girona/l-esquirol 

Seguirem caminant agafarem un camí que surt a la dreta (604 m) i que ens portarà al Collet de la Cirera. Estarem caminant pel camí ral que unia Vic amb Olot al llarg de quaranta-quatre quilòmetres. Durant segles, aquest camí empedrat va ser l'única via de comunicació entre Osona i la Garrotxa. Arribarem al lloc conegut com el Pixador dels Matxos (697 m).

Després del collet de la Cirera, entrarem en una atapeïda i ombrívola fageda que ens conduirà fins a la font de les Marrades, un bon lloc per parar-se a escoltar el silenci (812 m) situada dins d’una fageda. Es una aigua que surt de les roques de la muntanya i recollida per un tub, que cau i es deposita a una bassa.



A partir de la font, el camí supera la part més dreta del vessant mitjançant unes ziga-zagues monumentals, les Marrades, que es recolzen en uns murs de pedra molt ben aparellades.

Després de la font pujarem al Grau d’Olot (850 m) i farem una desviació a l’esquerra per anar a veure la Mina dels Bandolers (10 minuts). Tot fent una curta i fàcil grimpada, ens endinsarem a la mina dels Bandolers (880 m), un gran tall natural d’una seixantena de metres de llargada. La llegenda diu que aquest indret servia d’amagatall per als bandolers quan robaven a traginers i comerciants de la zona.


Després tornarem enrere fins al Grau d’Olot i seguirem fins a la casa rural Hostal del Grau (892 m) https://www.escapadarural.com/casa-rural/barcelona/hostal-del-grau i d’aquí al Pla del Grau (912 m)

Tornarem pel mateix camí. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/del-mas-daubert-al-pla-del-grau-per-les-marrades-170994267 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/6645f7d2de47720d5d5ecc6c 

 

Observacions: El recorregut correspon a una part del camí ral de Vic a Olot. El camí, recuperat, conserva l'antic empedrat, especialment ben conservat a la zona de les Marrades.

 

L’itinerari que proposem transcorre pels límits de la Garrotxa amb Osona, a través del Grau d’Olot, l’antic camí ral que unia les dues comarques veïnes. La ruta, sense cap dificultat, és ideal per als amants dels paisatges oberts i els boscos de conte de fades.

 

Dinarem a La Via Dels Senglars Bar Taberna, Carrer de la Via, s/n, Sant Esteve d'en Bas, tel.: 972 78 37 98, bon menjar u molt bon servei a un preu molt raonable. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.