diumenge, 21 de juliol del 2019

Pedraforca (2.506 m)

Dissabte 20 de juliol de 2019

Hora de sortida: Sis del matí.

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 6 h 30 m (10 km)

Desnivell: 1.125 m (acumulat)

Dificultat (1): Difícil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Manresa i Berga. Passat Berga ens aturarem a fer el tallat a l’estació de servei de Petromiralles a Cercs.

Després seguirem i després de passar el túnel, agafarem el desviament a l’esquerra en direcció Saldes i Gósol. Un cop passada la rotonda d’entrada a Gósol, on hi ha el hotel restaurant Cal Franciscó i en direcció al poble, trobarem a la dreta una zona d’aparcament.


Itinerari: Des de Gósol, la pujada la començarem des de la zona d’aparcament que hi ha a mà dreta abans d’entrar al poble. Seguirem el traçat del Sender PR-C 123.


Seguirem per una pista que puja gradualment fins al Cap de Sedis i el torrent de Rubinat. Creuarem el torrent i ens endinsarem al bosc, avançant pel Serrat de la Tossa guanyant altitud amb rapidesa. Un cop superem els últims metres dins del bosc arribarem a una zona de prats on se’ns obre el paisatge. El camí marcat segueix avançant cap a la tartera de Gósol, un enorme pedregar que es conserva en bastant millor estat que el del vessant de Saldes.






El sender avança sense pausa obrint-se pas entre les pedres i, un cop arribem a l’enforcadura, seguirem la ruta d’ascensió fins al cim del Pollegó Superior. Tota la ruta està ben senyalitzada amb marques de color blanc i groc però, en cas de boira, hem de tenir molt clar que pot ser perillós iniciar la grimpada cap al cim. 

El petit corriol que parteix de l’enforcadura cap a l’esquerra no presenta cap tipus de dificultat, només en cas de neu o gel pot resultar perillós en el seu tram final. 

Una divertida grimpada i ja estarem dalt del cim! (2.506 m – 3 h 15 m)


Farem les fotos de rigor i cap a baix que ens esperen per dinar! 

El descens el farem per la mateixa ruta de pujada.









Observacions: El Pedraforca és, sense dubte, una de les muntanyes més emblemàtiques del nostre territori, com ho són el Puigmal, el Bastiments, la Pica, el Canigó, el Carlit…, i de ben segur que no falta al llistat de cims trepitjats per qualsevol excursionista.

Aquesta és, sense cap dubte, la via d’ascensió al Pedraforca més tranquil·la i més assequible de totes les que recorren el massís. La tartera de Gósol és més suau que la de Saldes i ofereix una progressió molt més estable i molt menys cansada. L’ascensió pel bosc del Serrat de la Tossa ens situa, en menys de tres hores, a la tartera, des d’on s’albira en tot moment el sender que puja fins als cims més alts del Pollegó Superior. 

Vàrem pujar al Pedraforca per Gósol el 12 de maig de 2012, aquí podeu veure la ressenya i fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2012/05/pedraforca-per-gosol-2506-m.html 

Maifemcim, també hi hem pujat el 15 de juny de 2008 per la canal del Verdet: http://maifemcim.blogspot.com/2008/06/pedraforca-2497-m.html el 1 de juliol de 2001 i el 26 de juny de 1999 també pel Verdet: http://maifemcim.blogspot.com/1999/06/pedraforca-2497-m.html 

Dinarem al restaurant Cal Paraire, Plaça Major, 2 de Gósol. http://gosol.ddl.net/gosol.php?lg=1&n=E030000&p1=15 , telèfon 973 37 00 14. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.