diumenge, 27 de març del 2022

La Força de Vilamajor

Dissabte 26 de març de 2022 (Sortida cultural)

Hora de sortida: 2/4 d’onze del matí. 

Punt de trobada: Centre d’Informació La Mongia – Sant Pere de Vilamajor. 

Comarca: Vallès Oriental.


Programa:

Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem per l’autopista AP-7 en direcció a Girona, fins a la sortida 12 – Cardedeu – La Roca. Seguirem per la C-35 fins a la sortida B-510 i anirem cap a Llinars del Vallès. Anirem en direcció a Sant Antoni de Vilamajor i tot seguit fins a Sant Pere de Vilamajor. 

Quan arribem a Sant Pere de Vilamajor, anirem cap al centre històric, a la Plaça de l’Església. A poca distància de la Torre Roja, hi trobareu el Punt d’Informació de La Mongia Plaça de l’Església, 3.

 

Informació útil:

A partir el segle XI, al vessant meridional del Montseny els comtes de Barcelona van construir el castell de Vilamajor, una fortalesa al servei de l’administració de la cort que també albergava els nobles que participaven en les campanyes de França i que era una seu important per a intercanvis comercials. El pas dels anys ens han fet conèixer el lloc com la Força, avui barri de Sant Pere de Vilamajor o Vila Magore. 

 

I què farem?:

Farem una visita guiada, on podrem veure un tram de l’antiga muralla i la Torre Roja. Durant la visita, veurem que, del castell originari, se’n conserven encara força restes: les muralles i les torres en són les parts més visibles, encara que alguns trams de les muralles, com ha passat en tants castells, formen part, avui, d’algunes de les cases del centre històric. 

Un fort terratrèmol, l’any 1448, va fer caure gran part del castell comtal i la sagrera amb les seves muralles, però la Torre Roja va quedar dempeus i en plenes funcions fins a l’actualitat, i encara marca les hores. L’esvelta església gòtica de Sant Pere i les cases del voltant es van reconstruir amb les pedres del castell malmès pel terratrèmol.



Quan arribem al carrer Brugueres ens trobarem la torre de Can Vila, feta amb les mateixes pedres rogenques que la Torre Roja uns segles més tard, entre el XVII i el XVIII, sobre les restes de la primitiva torre de defensa. Molt a prop, al turó de la Torreta, trobarem els fonaments d’una altra de les torres que defensaven el castell, la Torre Negra. 

El conjunt que forma aquest bonic centre històric de Sant Pere de Vilamajor es coneix amb el nom de la Força, que vol dir “poble o barri fortificat”. És un topònim molt utilitzat per anomenar altres llocs fortificats de Catalunya com la Força de Sant Celoni o el carrer de la Força de Girona. Aquest és el nom que va adoptar el municipi a l’edat mitjana i també els anys de la Guerra Civil espanyola. 

El rei Pere III el Cerimoniós, l’any 1384, va concedir a la Batllia de Vilamajor, formada per Sant Pere de Vilamajor – la Força de Vilamajor -, Santa Susanna de Vilamajor, Sant Julià d’Alfou i Cardedeu, el títol de carrer de Barcelona perquè, d’aquesta manera, tots els veïns poguessin gaudir dels mateixos privilegis, llibertats, usos i costums que s’havien concedit en el seu dia a Barcelona. 

Al segle XVI, Cardedeu es va independitzar, i al segle XIX ho va fer Sant Antoni amb la parròquia de Sant Julià d’Alfou. En l’actualitat, el terme comprèn Sant Pere i la parròquia de Santa Susanna. 

Quan va començar l’edat moderna, el poble es va anar dedicant cada cop més a la vida agrícola i el centre de decisió es va desplaçar al mas fortificat de can Derrocada. 

Sant Pere de Vilamajor està sempre disposat per mostrar-nos els seus secrets i la seva història però hi ha uns dies a l’any en què la immersió en l’edat mitjana és absoluta, per mitjà de les festes de Vilamagore Medieval

El primer cap de setmana del mes de novembre (aquest any 2022 els dies 5 i 6), el poble i la seva gent es transformen, gràcies a l’esforç de més de 500 voluntaris i voluntàries de la població i d’altres poblacions veïnes, per reviure diferents episodis del passat. 

Durant aquests dies, Sant Pere de Vilamajor retorna a la Vilamagore de l’any 1156 i els carrers s’omplen de soldats, cavallers, artesans, timbalers i altres músics que, juntament amb la gent del poble, s’endinsen en la seva història, que també és la nostra. Diferents actuacions, danses medievals, batalles i el setge a la fortalesa formen part, juntament amb el mercat medieval i els tallers i les pràctiques amb l’espasa per als més petits, del Vilamagore Medieval. 

Si hi aneu, no oblideu de passar per la taverna, on podreu omplir el pap de viandes suculentes i del vi medieval català, el vi piment, tot i que d’aquest darrer més val no abusar-ne, per a quan torneu al segle XXI i hagueu d’agafar el cotxe per tornar a casa... 

Per a més informació de la festa: https://www.vilamagoremedieval.cat/ 

Dinarem al Restaurant Can Noguera, a l’Avinguda de Sant Nonet, 18 de Sant Pere de Vilamajor, tel.: 93 845 01 59.