dimecres, 15 de març del 2023

Mare de Déu del Coll - Sant Benet (1.149 m)

Dimarts 14 de març de 2023

Matinal

Hora de sortida: ¾ de set del matí. 

Ubicació: Comarca da la Selva. 

Temps aproximat: 2 h 40 min (6,6 km) 

Desnivell: 314 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. 

Després seguirem fins a la sortida 9-A i agafarem la C-35. Tot seguit passarem per Vidreres, seguirem en direcció a Anglès i Osor. Passat el poble hi ha un trencant a la dreta cap al Santuari del Coll, en el Pont dels Soldats. Seguirem aquesta carretera fins al Coll de Nafré (carretera GI-542) i seguirem fins al santuari de la Mare de Déu del Coll, on aparcarem.

 

Itinerari: Des de el Santuari de la Mare de Déu del Coll començarem a caminar, seguint la traça adjunta, en un principi en el sentit contrari a les agulles del rellotge i desprès fent un “8”. 

Començarem a caminar seguint la pista asfaltada amunt. Acabat l'asfalt ja trobarem un indicador a la dreta cap a Sant Benet.

Anirem seguint aquesta drecera fins arribar al cim. Anirem creuant la pista diverses vegades, però no té pèrdua per les marques de pintura blanca i groga que ens acompanyen durant tot el camí. 

El camí és de pujada continuada però és un trajecte curt, (tan sols uns 2 km des del Santuari fins el cim). 

Un cop a dalt la vista és espectacular, ningú ho diria per tenir tan sols 1.149 metres, però podrem veure Montserrat, el Pedraforca, el Pirineu nevat encara, (Puigmal, Canigó...) el Bassegoda, el Golf de Roses, Girona, Sant Miquel de Solterra, i a sota, Sau i Susqueda amb les cingleres del Far i de Tavertet. 

En el cim hi ha una creu de ferro, gravada amb "Sant Benet 1.144m" en una punta uns plafons orientatius i a l'altre punta del cim una antena de telecomunicacions.




Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-benet-osor-128374745

 


Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/64105644d318b317fa48a4ca

 

Observacions: El cim de Sant Benet està inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC.

 

El Santuari de la Mare de Déu del Coll, és un antic priorat benedictí que depenia del monestir de Santa Maria d'Amer. L'església està documentada des de l'any 1184, època de construcció de l'edifici romànic que encara podem contemplar.

 

El santuari de la Mare de Déu del Coll és al municipi d’Osor, però l’hostatgeria i la plaça que té al davant és al municipi de Susqueda.

 

Així doncs, ens trobem en un santuari que és situat al límit entre dos municipis, cosa que, com veurem més endavant, històricament va arribar a comportar alguns problemes entre ambdues poblacions. Començarem per veure d’on ve el nom d’aquest santuari: Osor té tres parròquies una de les quals és la de Nostra Senyora del Coll, que està establerta en el santuari de Nostra Senyora del Coll, molt venerat en tota la comarca i que la tradició suposa fundat per un imaginari Benet de Cabrera, arran mateix de la expulsió dels moros del territori català. Havia sigut un priorat benedictí, propietat del monestir d’Amer.

 

El nom del Coll ve del coll natural i geogràfic entre les dues muntanyes de Sant Benet i de Sant Gregori on es troba situat, però tot seguit es creà una llegenda que explicava que els moros havien ferit al coll a un noble de nom Benet de Cabrera, i que aquest es va curar per haver invocat a la Mare de Déu.

 

Sempre va ser dependent del monestir de Santa Maria d’Amer, que al seu torn havia estat fundat per uns monjos que venien de Sant Medir, a Girona. El priorat és documentat des final del segle XII en sortir citat en una butlla del papa Climent III, tot i que hi ha constància que el lloc del Coll ja era propietat dels monjos d’Amer al segle IX.

 

La comunitat de Santa Maria del Coll sempre va ser petita, de fet, en algunes èpoques el prior del monestir era un monjo que residia a Amer. Al segle XVI només hi residien un monjo i un sacerdot. I a final d’aquest mateix segle el títol de prior va assumir-lo l’abat de Santa Maria d’Amer.


 

L’església fou erigida a final del segle XII, en el mateix moment de la creació del priorat, i és d’estil romànic. L’edifici és força senzill, d’una sola nau amb coberta de volta de canó apuntada. A la capçalera hi ha un absis semicircular i la façana no compta amb cap tipus d’ornamentació. Hi ha una finestra que antigament havia estat una segona porta. El campanar és d’espadanya de tres ulls.





 

El Museu Episcopal de Vic conserva dues peces d’interès que provenen d’aquesta església: una imatge romànica de la Mare de Déu i un frontal d’altar de final del segle XII. En el frontal podem veure la Mare de Déu i l’infant al centre envoltats dels quatre evangelistes i quatre escenes de la vida de Maria, dues a cada costat: l’Anunciació, i el Naixement de Jesús, i l’arcàngel Gabriel avisant a Sant Josep a la dreta; i la mort i Assumpció de Maria, i Presentació de Jesús al Temple a l’esquerra. Al santuari podem admirar una reproducció d’aquest frontal d’altar, el qual està considerat com un precedent del corrent bizantinista de la pintura romànica catalana.


 

A principi del segle XV Catalunya va patir diversos terratrèmols que van fer força mal. A Osor també se’n van sentir i el priorat del Coll va resultar malmès en part. De fet, si ens fixem en el lateral de l l’església que hi ha al cantó de l’hostatgeria, podem veure que la part inferior de la paret està fet amb un tipus de pedra i, a partir d’un punt determinat cap amunt, d’un altre.

 

El conjunt del santuari del Coll està format per l’església, la casa del priorat i l’hostatgeria. L’església i la casa del priorat tenen les respectives entrades front per front, amb una petita plaça enmig. Al costat dret de la porta del temple hi ha un mur que uneix les dues construccions, amb una arcada cega que té un símbol a la part superior que crida l’atenció. És l’arcosoli que protegia la tomba d’una important família de la zona, el Rocasalva, un membre de la qual, Ramon de Rocasalva, va ser prior del Coll entre 1327 i 1343. El símbol que podem veure presidint l’arcosoli és l’escut de la família. L’antiga casa prioral va ser refeta al segle XVII i té un gran pati interior. Els portals són adovellats i les finestres de llinda recta amb ampit de pedra. Al costat nord de l’església, separat per un camí, hi ha l’hostatgeria.



 

La devoció a la Mare de Déu del Coll era prou important. Els malalts de goll (és aquella deformació del coll a causa d’un mal funcionament de la glàndula tiroides), feien ballades de sardanes per demanar a la Mare de Déu que els curés. I va ser precisament en aquests aplecs que va sorgir una important rivalitat entre les poblacions d’Osor i Susqueda. Els uns tenien el temple en el seu territori, però als altres també tenien molt estesa la devoció en el seu municipi. Arribà un moment que els de Susqueda feien les festes i ballades a la plaça de davant l’hostatgeria i els d’Osor en una petita plaça sota el santuari dins ja del terme d’Osor, però com que aquesta era petita i esquifida els d’Osor es volgueren fer els amos de la plaça gran del terme de Susqueda. Sembla que la solució va arribar després que el governador d’Hostalric enviés gent armada a petició del marqués de Rupit, de qui depenia Susqueda. Els d’Osor, que en devien sospitar alguna cosa, van fer la festa a la plaça de baix i la gent armada no va haver d’actuar. Finalment els batlles d’Osor i Rupit van arribar a un acord.



Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.