diumenge, 13 d’octubre del 2024

PR-C 119 – Etapa 5: Ctra. C-37 - Jorba (625 m)

Dissabte 12 d’octubre de 2024

Hora de sortida: ¾ de set del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Anoia. 

Temps aproximat: 5 h 30 min (15,9 km) 

Desnivell: +451 m / - 588 m (acumulats) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Igualada. Ens aturarem a l’estació de servei del Bruc a fer el tallat. 

Després seguirem fins a la població de Jorba, on aparcarem a la confluència dels carrers Call i Avinguda de Canaletes. En aquest lloc, si som suficients, agafarem un mini bus que ens portarà fins al punt de la carretera C-37 on començarem a caminar (https://goo.gl/maps/K3amXFoZmnAERnPH7 ) 

 

Itinerari: Des de la carretera C-37 començarem a caminar pel Camí de la Ferrana, passarem pel Coll de la Ferrana (601 m) i seguirem per aquest camí. 

Passarem pel Bosc del Benito i arribarem al Mirador del Pla de la Tossa de Montbui (625 m) i d’aquí a la Creu de la Tossa i el Mas del Castell i el Castell de la Tossa de Montbui.

El terme del castell de Montbui ja és citat des de l'any 936. L'any 987 el bisbe Froià, al mateix temps que erigia la torre del castell, va construir al costat una sòlida església que, contra el corrent de l'època que les cobria amb encavallades de fusta, la va cloure amb voltes a fi d'evitar la destrucció en les freqüents invasions de sarraïns. Després d'uns anys d'abandonament, va ésser acabada cap al 1032 per l'impuls del bisbe Oliba, en el procés de repoblació de la comarca. Sembla acabada, aquesta reconstrucció, l'any 1035. 

Davant tindrem l’església romànica de Santa Maria de la Tossa de Montbui (620 m) obra del segle X, renovada cap al 1032. Té elements preromànics i romànics. Tres naus preromàniques de sis tramades, voltes en lleuger arc de ferradura, forma que es repeteix en les arcades que reposen les naus, les quals arcades descansen sobre curtes i massisses columnes amb àbac i capitells desproveïts de tota ornamentació. Aquesta primitiva església, per influència del bisbe Oliba, va ésser allargada amb el presbiteri i tres àbsides, aquestes amb arcuacions i bandes i una finestra al mig. Exteriorment té la forma rectangular amb coberta a dues aigües. Corona el mur de ponent un campanar d'espadanya de doble arcada. El portal, encarat a migdia, és d'arc rodó i adovellat, construït al segle XVI. L'altar és presidit per una imatge romànica de Mare de Déu de Gràcia que data del segle XIII.




Seguirem fins a la Punta del Beneidor i el Mirador de la Tossa (595 m) i el Pou de la Tossa.

Agafarem el Camí de la Tossa i més endavant passarem per la Font de Can Prim. Agafarem el Camí de Can Prim i més endavant travessarem el Torrent d’en Pou i després el Torrent d’en Feliu. Normalment, algun d’aquests dos torrents porta aigua, i depèn de si ha plogut poc o molt, és possible que ens haguem de descalçar per travessar-lo.

Passarem per Can Vila-seca i arribarem a la carretera BV-2233 a l’alçada de la Caseta, seguirem la carretera a l’esquerra durant un tram i la deixarem més endavant per seguir per l’esquerra per arribar a Can Casanellas. 

Més endavant agafarem la carretera C-241-c que la seguirem un tram curt i la deixarem per seguir per l’esquerra pel Camí del Figerot. Passarem per Cal Saumell i pujarem per un camí força malmès i en forta pujada fins al Pla del Magre per després baixar per una pista i més endavant travessar l’autovia A-2. 

Finalment entrarem a Jorba pel Camí del Cementiri fins a l’Avinguda Canaleta confluència amb el carrer del Call on tindrem els cotxes. 

Traça: Wikiloc | Ruta PR-C 119 Volta a la Conca d'Òdena 5ena. etapa: Ctra. C-37 - Jorba

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/670a67ccdf4cba0ef99ea51d

 

Observacions: Cinquè i darrer tram del sender PR-C 119 de la Conca d'Òdena que va de la Ctra. C37 fins a Jorba.

 

Passarem per la Tossa de Montbui (un dels 100 cims de la FEEC), per Colldeguix i darrera pujada de tot el recorregut al pla del Magre per descendir fins a Jorba.

 

Finalitzarem d’aquesta manera el PR-C 119 Volta a la Conca d’Òdena que vàrem començar el 25 de febrer de 2023. En total haurem fet 67,7 km – 2.112 m de desnivell positiu i els mateixos de negatiu.

 

Aquí podeu veure les ressenyes i les fotos de les altres quatre etapes:

 

1.     https://maifemcim.blogspot.com/2023/02/pr-c-119-etapa-1-jorba-crta-maioles-762.html

2.     https://maifemcim.blogspot.com/2023/03/pr-c-119-etapa-2-ctra-de-les-maioles-bv.html

3.     https://maifemcim.blogspot.com/2023/04/pr-c-119-etapa-3-ctra-c37z-la-pobla-de.html

4.     https://maifemcim.blogspot.com/2023/05/pr-c-119-etapa-4-la-pobla-de-claramunt.html

 

En total un recorregut circular d'uns 67 km que dóna tota la volta a la Conca d’Òdena, el PR-C 119, que va resseguint camins i corriols per les valls i pels punts més elevats com poden ser: la Tossa de Montbui, la Serra de Rubió, el Puig Aguilera, els Mollons, el Castell de La Pobla, entre d'altres. El recorregut es pot dividir perfectament en 5 etapes fent coincidir l'inici i final de cada etapa en les diferents confluències del camí amb les carreteres locals i fent combinacions de vehicles.

 

Dinarem al restaurant Scorpia, Carretera N-II Km 559,1 – Òdena – Igualada, tel: 93 806 05 55, https://restaurantscorpia.cat/

 

Si som suficients, farem el trasllat des de Jorba fins al punt on començarem a caminar amb un mini bus amb un preu de 150.- euros; en cas contrari, haurem de deixar uns cotxes al principi i uns altres al final o agafar un taxi pels xofers. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.