dilluns, 25 d’abril del 2022

Cantonigròs – Punta dels Aiats – Santa Maria de Cabrera (1.302 m)

Diumenge 24 d’abril de 2022

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 5 h 30 min (11,9 km) 

Desnivell: 628 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem per la C-17 fins a les 4 carreteres de Tona a fer el tallat. Després seguirem fins a Gurb on enllaçarem amb la C-25 i després amb la C-153 fins a Cantonigròs. Sortirem de Cantonigròs des de l’aparcament del Restaurant Can Puntí que ens queda al costat mateix de la carretera i de l'inici de la ruta.

Itinerari: Ruta circular pel Cabrerès. La ruta comença a Cantonigròs, a l’esquerra del pont de la Rotllada, per la pista de Caselles, des d’on s’albira la impressionant masia Caselles.

Es continua cap al mas Aiats, i allí se segueixen les marques blaves que guien cap a un corriol costerut amb passos de pedra força verticals. Vorejarem la masia i caminarem direcció la cinglera, just darrera de la masia. Pujarem pel Grau de l'Escaleta fins arribar al Pla d'Aiats on trobarem les restes en ruïnes de les Cabanyes del Pla d'Aiats (cal anar amb compte amb les relliscades, si ha plogut) 

Una curta caminada ens portarà al mirador de la Punta d'Aiats, on gaudirem d'unes vistes espectaculars del Collsacabra. Vàrem estar per aquesta zona, i vàrem baixar pel Grau de l’Escaleta el passat 27 de novembre. Aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2021/11/puig-de-la-bastida-1242-m-i-pla-daiats.html 


Recularem i agafarem un sender en direcció al coll del Bram, fins a arribar a les escales d’accés al santuari de la Mare de Déu de Cabrera. Hi ha moltes aus que han trobat a Cabrera l’entorn idíl·lic per fer-hi el niu: el falcó pelegrí, el ballester, el pela-roques, el picot garser gros o la mallerenga blava són alguns ocells que es deixen veure o sentir durant la caminada. Al Santuari de Cabrera s’hi pot menjar, tenen un menú a base d’arròs de muntanya, botifarra o xai. Tel.: 93 744 70 33 o 93 856 50 69. Sols obren els caps de setmana.




Per tornar, agafarem el camí de les marrades, en direcció a Cantonigròs, on es pot gaudir de la vegetació frondosa de la serra, pel Camí de la Coma d'Aiats fins l'aparcament de Can Puntí. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cantonigros-punta-dels-aiats-santa-maria-de-cabrera-101049370 

Observacions: Els cingles d’Aiats semblen caiguts del cel enmig de les pastures. Al peu dels espadats, un bon reclam excursionista, s’obre la falla que separa Aiats i Cabrera de Vic.

Cabrera no deixa indiferent aquells que s’hi endinsen, perquè els diferents elements que s’hi poden anar descobrint són innombrables. Al llarg dels camins que transcorren per la serra, hi ha un conjunt de masies que mostren quina era la realitat d’aquell indret segles enrere. Moltes d’elles actualment han estat reformades i reconvertides en cases d’allotjament rural, i darrere les seves parets amaguen encara una història amb la qual, a poc a poc, el visitant es pot anar fent una idea de com vivien els seus habitants. Un exemple és la masia Caselles, una antiga casa de pagès que trobarem al principi del recorregut, del segle XVIII que ha estat rehabilitada per tal d’oferir allotjament.

 

Passejant per Cabrera, disseminades arreu, s’hi van trobant moltes d’aquestes construccions que esdevenen el testimoni d’un temps passat.

 

Vàrem pujar al Santuari de Cabrera, en una excursió de maifemcim del 29 de març de 2008. Aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2008/03/santuari-de-la-mare-de-du-de-cabrera.html

 

El Santuari de Cabrera està a la llista dels 100 cims de la FEEC.

 

Dinarem al restaurant Can Puntí. Carretera de Vic a Olot, km 24 - L'Esquirol (Cantonigròs) https://canpunti.cat/ tel.: 93 852 50 69. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.