diumenge, 25 de febrer del 2024

Santa Maria de Besora – Salt del Mir – Castell de Besora (1.028 m)

Dissabte 24 de febrer de 2024

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 4 h 45 min (13,7 km) 

Desnivell: 460 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora indicada i anirem per la AP-7 fins al desviament en direcció a Vic. Seguirem per la C-17 i ens aturarem a les 4 carreteres de Tona per fer el tallat. 

Després seguirem per la C-17 fins a Sant Quirze de Besora, on ens desviarem per anar fins a Santa Maria de Besora. 

Un cop a Santa Maria de Besora, anirem a una zona d’aparcament que hi ha al Passeig del Pla de Teià (carretera), mol propera l’església del poble i de l’ajuntament. 

 

Itinerari: Començarem a caminar i ens dirigim cap al Salt del Mir per camins amples i ben marcats i sense cap dificultat tècnica. Passarem per Can Pous i el restaurant el Mir per dirigir-nos cap al Salt. Per això ens desviarem per un camí amb indicacions, quan estiguem de visitar el salt tornarem fins a aquesta intersecció. 

Abans del salt passarem per un pont de fusta i per la resclosa que emmagatzema l'aigua que després es dirigia canalitzada a la safareig del molí del Mir, perquè la seva força mogués les grans pedres que molien el gra. Cal destacar que són dos molins els que aprofitaven aquesta força i en un encara podrem veure les pedres.


Passarem per aquests molins per arribar al Salt, d´uns 35 metres d´alçada, si tenim la sort de veure’l amb molta aigua, és espectacular, nosaltres, amb la sequera que els país està patint en aquesta temporada, l’hem vist totalment sec.

Així hem vist el salt avui

I així estava el 16 d'abril del 2022

Tornarem sobre els nostres passos fins a la intersecció per reprendre la pista que a poc a poc ens va acostant a Santa Maria. Abans hi ha una desviació per visitar la petita ermita de Sant Salvador del Prat, bonica ermita romànica, que queda ubicada a sota el castell de Besora, en la seva cara sud, i que gràcies a les diverses reformes que s’hi ha fet al llarg dels anys, avui presenta un bon estat de conservació. Es tracta d’una petita edificació d’una sola nau rectangular, amb absis, i orientada com és habitual en època romànica, de llevant a ponent. La nau es troba coberta amb volta de canó. Com a curiositat, el petit campanar queda descentrat respecte la porta de l’ermita. Se’n tenen notícies de l’any 1219, mentre que l’església del castell es va consagrar l’any 898.



Sortirem de la ermita, travessant uns prats amb bestiar i amb una masia, cal anar amb compte de no molestar els animals. Seguirem novament la pista i arribarem a la carretera i la seguirem, a la dreta, 1,5 km aproximadament, tot i que hi passen pocs cotxes cal extremar la precaució i circular sempre per la nostra esquerra. 

Ens desviarem a l'esquerra per iniciar la pujada “forta” del dia que ens portarà fins al castell de Besora. 

És un castell i església, romànics situats a dalt d'un turó i del qual ja se'n tenen notícies el 885. Tot i que està força deteriorat l'espectacularitat de les vistes sobre el Pirineu fa que valgui la pena pujar.


Del castell només queden restes molt malmeses de fragments de murs i estances. Les úniques restes ben visibles són les que corresponen a l'església del castell, dedicada a Santa Maria, i que ens permeten veure que era una construcció d'una nau orientada a l'est i amb un absis semicircular. La nau i l'absis, precedit per un tram presbiteral, eren coberts per voltes de canó. Al costat meridional hi havia el portal d'entrada, protegit per un atri, i el campanar de torre, que ara només es conserva fins al primer pis d'alçada.




Des d'aquí, amb suau baixada, tornarem al nostre punt de partida a Santa Maria de Besora. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/santa-maria-de-besora-salt-del-mir-castell-de-besora-162197704 

 

Observacions: Ruta circular de nivell fàcil amb l’objectiu de visitar el Salt del Mir des de Santa Maria de Besora.

 

Camins perfectes per al senderisme, amples i ben trillats i només 1,5 km d'asfalt.

 

Dinarem al restaurant Terrafoc (Antiga Cugulera) Rbla. Concepció, 5, Sant Quirze de Besora, 93 852 90 80. Aquest restaurant, aleshores amb el nom de restaurant Way, va ser protagonista del programa de TV3 “Joc de Cartes” del 10 de gener de 2024. Aquí podeu veure el programa: https://www.ccma.cat/3cat/t7xc17-la-millor-restauradora-dosona/video/6258904/ Actualment, a més del canvi de nom, també ha canviat de propietaris i val a dir que és un restaurant molt recomanable, tant pels plats que serveixen (una fusió de cuina catalano-asturiana) com pel tracte del seu personal. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

diumenge, 18 de febrer del 2024

Folgueroles - Font Trobada - Sant Llorenç del Munt - Salt de la Minyona (861 m)

Dissabte 17 de febrer de 2024

Hora de sortida: ¾ de set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 5 h 15 min (16,3 km) 

Desnivell: 591 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la C-17 fins passar Vic i agafarem l’Eix Transversal (C-25). Agafarem la sortida 183 fins a Roda de Ter, on anirem a comprar croissants a La Pastisseria Prat, "Can Carriel", de Roda de Ter, Carrer d'en Bac de Roda, 15, Barcelona que ha guanyat el premi al millor croissant artesà de mantega de tot l'Estat els anys 2017 i 2023, tel.: 93 854 00 81. 

Després anirem fins a Folgueroles, on aparcarem al final del carrer Font de la Sala. 

 

Itinerari: Trobarem la fita d’inici (1) al final del carrer Font de la Sala, al costat del torrent de Folgueroles. Començarem a caminar a l’esquerra.

De Folgueroles fins a la font Trobada: El sender passa per sota el pont de la carretera N-141d i arriba a la presa de la font Trobada (2). La presa de la font Trobada és un antic exemple del maneig de l’aigua al torrent de Folgueroles. Es va construir amb l’objectiu d’emmagatzemar aigua per moure el molí de la Sala i regar els horts de la Sala. 

A pocs metres es divisa la font Trobada envoltada per un prat fresc i verd poblat de saüquers, arços blancs, salzes, freixes i altres espècies pròpies d’ambients humits. 

El curs del torrent de Folgueroles entre la font Trobada i la presa dibuixa la signatura de Verdaguer a partir d’una proposta creada per l’artista Perejaume, amb motiu del centenari de la mort del poeta (2002). 

A la font Trobada hi ha un espai de lleure situat en un magnífic entorn natural. L’àrea està equipada amb un aparcament (unes 10 places), taules i l’aigua potable de la font. També hi ha una àmplia àrea per passejar sobre el torrent de Folgueroles. La font Trobada és una de les grans fonts de Folgueroles. Sobre la font es conserva una bella poesia, que potser no és de Verdaguer però que ens arriba manuscrita entre els seus papers.

De la font Trobada fins al gorg de Llitons: Agafarem la pista que surt de l’aparcament en direcció a Sant Llorenç del Munt i ens desviarem a la dreta per travessar els camps de l’Ausió. El camí circula per pistes amples, envoltades d’alzinars tancats o pinedes de pi roig que ens portaran a un petit pont, on es troba el gorg de Llitons (3). 

En el gorg de Llitons, o gorg de Nitons segons mossèn Cinto Verdaguer, es barregen les aigües del sot de Collsameda i del sot Fosc. En la seva prosa juvenil, Verdaguer descriu els Nitons, uns màgics i aterridors éssers, «negres i banyuts» que viuen en aquest indret i que en dies de temporal persegueixen i ataquen els vianants.

Del gorg de Llitons i Sant Llorenç del Munt fins al Salt de la Minyona: Seguirem per la pista fins a l’enllaç que ens duu a Sant Llorenç del Munt (4), castell del segle X i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El camí ara agafa el vermell intens dels conglomerats de la cinglera i continua fins al puig dels Jueus, on s’obren unes vistes espectaculars de la vall de Sau, el Montseny i el massís de les Guilleries. 

Aquesta església de Sant Llorenç és d’origen força antic, fins i tot visigòtic, i va donar nom al castell que es va aixecar a la seva ombra que figura esmentat des del 881. L’església coneguda en aquell moment com Sant Llorenç de Planeses figura documentada des del 1012. L’any 1067, els senyors dels castells de Sant Llorenç i de Meda van decidir fundar en aquella església un priorat benedictí que van posar sota la dependència del monestir de Sant Marçal del Montseny, per alguna raó, aquella fundació no es va materialitzar mai i els senyors del castell van recuperar el seu domini.




S’ha conservat una llegenda relacionada en aquest castell. Segons la llegenda, en època medieval, al castell hi vivien uns frares. Eren de la mateixa ordre que els frares que vivien a Casserres. La comunitat de Sant Llorenç malvivia amb lo poc que podien conrear, però els seus membres eren molt intel·ligents. 

Segons sembla, aquesta comunitat es va enemistar amb el rei català, doncs aquest no feia cas a les seves peticions. La tensió entre el rei català i la comunitat de frares era molt gran, i un dia els frares van decidir segrestar al rei. 

Quan el rei va ser alliberat del seu segrest, va dictar una ordre per clausurar el monestir de Sant Llorenç. També va voler fer presoners a tots els frares que hi vivien. L’alcalde de Folgueroles va rebre l’ordre escrita, però com que no sabia llegir, va demanar als frares que la llegissin en veu alta. Evidentment, els frares es van inventar una història i, enganyant a l’alcalde, el van fer tornar a Folgueroles. Aquella nit, els frares van fugir de Sant Llorenç. 

Com que el rei no tenia notícies de l’alcalde de Folgueroles, es va posar en contacte amb aquest, i va descobrir que tots els frares havien fugit. Des d’aquell moment, tothom que volgués ostentar el càrrec d’alcalde, havia d’acreditar que sabia llegir i escriure. 

Tornarem enrere fins a la cruïlla per la que hem pujat, ara seguirem rectes. Tot baixant la pista cal parar atenció per agafar el pas de la mina, un estret corriol per sobre de la N-141d. Des d’aquí, ja veurem el perfil del mirador del Salt de la Minyona (5), on arribarem seguint la pista formigonada.

El Salt de la Minyona és una de les joies de l’itinerari. Aquest escarpat mirador ens ofereix una de les vistes panoràmiques més impressionants de l’espai natural. A la punta més avançada del mirador, guardant aquest paisatge meravellós, hi ha la Mare de Déu dels Cingles.


Aquest mirador és font d’inspiració per a Verdaguer en la composició del poema «La nina del cingle» així com element fonamental en la llegenda popular del Salt de la Minyona, on es narra com una jove donzella, enganyada pel diable, va provar la seva sort saltant al daltabaix del cingle, si voleu saber la llegenda complerta, podeu llegir el text de la següent foto.

Del Salt de la Minyona, Foquers i Tavèrnoles fins a la Damunt: L’itinerari segueix en direcció als Munts, es desvia per una drecera a la dreta que esquiva la casa. En arribar a una cruïlla principal, girarem a la dreta seguint el PR-C 40.1. 

Caminarem ara per pistes emboscades, de bracet al torrent dels Munts. Un tram de camí sembla pavimentat per grans blocs de pedra i és conegut com «la calçada romana», encara que no es tracta d’un enllosat romà, sinó un dels freqüents afloraments de la roca. De baixada cap a Tavèrnoles, passarem la masia del Compòsit i l’ombrívol racó de la font i la bassa de Foquers (6). Seguirem la pista vora el torrent i passarem prop de Tavèrnoles (7), si ens hi acostem, ens donarà la benvinguda l’esplèndida església de Sant Esteve, joia de l’art romànic documentada l’any 981. 

Un camí de pujada, que comença a la font de Foquers ens portarà a la pista cap a la masia de Foquers. Al davant s’enfilen 350 esgraons de pedra rústica, les escales de Foquers. Més endavant haurem de creuar el camp de conreu que mena a l’ermita de la Damunt (8)


Les primeres notícies de la capella provenen d’un llegat testamentari que data de 1231 i parla de Sancta Maria Superiore. El temple actual fou ampliat i renovat durant els segles XVI-XVIII, de manera que actualment no en queda cap element romànic visible. Al poema «L’Arpa», el poeta Mossèn Cinto Verdaguer relata com acudia a aquesta ermita amb la seva mare. Descriu el paisatge que es veu des de la porta de l’ermita, en especial el Pedraforca que imagina un Vesuvi «atapeït de lava» en pondre’s el sol damunt seu. Al costat de l’ermita trobarem el jardí «Brins d’Espígol» que mostra 29 plantes que apareixen al poemari de Jacint Verdaguer amb aquest mateix nom. El seu poema «Lo pi de les tres branques» inspira als folguerolencs a plantar en un prat proper un fill del centenari Pi de les Tres Branques del Berguedà. 

De la Damunt fins a Folgueroles: De tornada a Folgueroles trobarem les alzines sureres, el conjunt més important que hi ha d’aquesta espècie a la plana de Vic. Van ser plantades al segle XVIII. Hi trobarem una escultura de P. Plazuelo gravada amb versos de Verdaguer. 

A Folgueroles trobarem molts llocs per a la memòria del poeta, com la casa on es va criar, ara convertida en museu, o l’església de Santa Maria, on va ser batejat, documentada l’any 967 que conserva parts romàniques. Ens acomiadarem de l’itinerari a la plaça Verdaguer, on s’aixeca el Pedró, monument que li fou dedicat, que va ser pagat pels veïns i bastit amb el treball de franc dels picapedrers.




La Casa Museu Verdaguer, que va obrir les portes l’any 1967 i és un dels museus literaris més antics de Catalunya. Forma part de la casa familiar on va viure els primers anys de la seva vida. La casa, situada en un carrer de velles llambordes, és un edifici de petites dimensions, típic de les construccions de mitjan segle XIX, que recrea l’ambient on es va criar el poeta. També s’hi fan actes culturals i exposicions temporals. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/folgueroles-font-trobada-sant-llorenc-del-munt-salt-de-la-minyona-161493075 



Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65d0afee311fe65029172bb2 

 

Observacions: És la força de la naturalesa la que s’imposa en aquest espai, tot i que sorprèn el ric patrimoni humà que s’hi troba. Masies, castells, ermites, esglésies i monestirs rivalitzen per atreure l’atenció dels qui el visiten.

 

El camí està marcat amb senyals quadrades de color granat.

 

Vàrem fer una excursió de Folgueroles al Salt de la Minyona el 25 de març de 2017, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2017/04/folgueroles-salt-de-la-minyona-864-m.html i vàrem fer un tram del GR-151 sortint del Folgueroles el 19 de novembre de 2016, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2016/11/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-2-i-3.html i un altre tram d’aquest GR entre Vic i Folgueroles el 19 de desembre de 2015, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2015/12/vic-folgueroles-600-m-camins-del-bisbe.html

 

Dinarem al Restaurant Can Pascual, Pl. Mn. Jacint Verdaguer, 3 de Folgueroles, tel.: 93 812 21 18, www.canpascual.cat 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

divendres, 16 de febrer del 2024

Salt del Molí i Santuari de Bellmunt (1.250 m)

Dijous 15 de febrer de 2024

Hora de sortida: ¾ de set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 4 h 45 min (11,5 km) 

Desnivell: 541 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 fins a la sortida en direcció a Vic, que seguirem per la C-17. Ens aturarem a fer el tallat a les 4 carreters de Tona. 

Després seguirem fins a Sant Quirze de Besora i Vidrà on aparcarem a la zona d’aparcament que hi ha prop de l’ajuntament.

 

Itinerari: Seguirem el camí del salt del Molí i, passada una torre d’alta tensió, arribarem al magnífic pont romànic del Molí o de Salgueda, sobre el riu Ges.


Travessarem el pont i girarem a la dreta. Poc després trobarem una bifurcació. Aquí agafarem el camí que baixa a la dreta fins al salt del Molí. 

Si l’aigua del riu Ges és generosa, aquí es pot gaudir d’una espectacular cascada de 20 metres. Nosaltres, amb la persistent sequera que tenim, encara podem considerar que hem tingut sort, al poder veure un raig d’aigua que cau.


Després continuarem el camí i travessarem el Ges per unes passeres de formigó i seguirem el sender marcat que trobarem després de passar per un petit afluent. 

El camí s’enfila enmig d’una fageda fins que arribarem a una pista. És l’antic camí ral de Sant Pere de Torelló a Vidrà.

Veurem un cartell que ens mena cap a la Tosca de Degollats i és la direcció que seguirem. Anirem fent pista tot baixant altre cop durant uns cinc-cents metres, fins que la deixarem en una cruïlla per seguir un corriol que surt a l’esquerra tot planejant i que ens portarà ràpidament fins la curiosa formació de la Tosca de Degollats.


La Tosca és una formació rocosa de material calcari que s'ha originat durant molts anys, l'aigua d'una fosa situada a la part superior va regalimant i dipositant amb aquest degoteig petites restes de carbonat càlcic. El nom, segons la llegenda, prové d'una masia propera (avui en ruïnes), on s'hi feia la matança cada any, però un any el pagès va tenir tant mala fortuna que li va caure el porc a sobre i amb els ullals del mateix va quedar degollat i va morir. D'aquesta feta, a la casa li canviaren el nom pel de "Degollats", ja que un degollat (el porc) en va degollar un altre. 

Retrocedirem uns 20 metres per rodejar la Tosca i pujar a la part superior, veurem un cartell que indica la direcció al Coll de Hi-era-de-massa. Un cop a dalt veurem l'origen de l'aigua que cau més avall.


Entrarem en la Baga de Canemars i anirem guanyant alçada ràpidament fent ziga-zagues. El camí ara pla, ara en pujada, ara en baixada, sempre força arbrat fins a arribar al Coll de Hi-era-de-massa, aquest curiós nom prové segons la llegenda d'uns fets ocorreguts en època feudal quan al Castell de Besora hi vivia un senyor feudal de conducta molt dèspota i cruel vers els seus subordinats. Així que aquests decidiren desfer-se d'ell difinitivament. La vigília del seu Sant, organitzaren una cacera de senglar, i quan van ser al Coll en lloc d'atacar la fera van matar l'amo i senyor. El Tribunal hi prengué part i quan preguntà: Qui la mort? respongué la gent: - El Poble. Per què l'ha mort? - Perquè hi era de massa.

Tot seguit farem la darrera pujada, dura però curta fins al Santuari de Bellmunt a 1.246 metres d'altitud. Tindrem unes bones vistes a la Plana de Vic, al Montseny i al Pirineu Oriental. El Santuari de Bellmunt, on hi trobem l'ermita i una hostatgeria té les primeres referències històriques l'any 1219. Si pugem unes escales podem arribar fins al Cim de Bellmunt, pertanyent a la llista del 100 Cims de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Aquest cim té instal·la un curiós aparell que va comptabilitzant les persones que hi pugen. També hi ha un vèrtex geodèsic i una antena.


Un cop feta la visita al Santuari, agafarem el camí de baixada fins el Coll de Hi-era-de-massa per el mateix corriol de pujada, i seguirem el cartell que ens indica cap al Coll de Vidrà, tot el camí fins al Coll de Vidrà és per una pista ben ample i còmode. Un cop al Coll de Vidrà, a tocar de la masia del Coll, arribarem a la carretera que va de Santa Maria de Besora a Vidrà, que haurem de seguir a la dreta i pel marge esquerra, per arribar de seguida altre cop al punt inicial de la ruta. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vidra-salt-del-moli-santuari-de-bellmunt-vidra-161256588

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65ce08fbc202e74bd462f0c1 

 

Observacions: Vàrem pujar al Santuari de Bellmunt, per un altre camí, el 8 de maig de 2016, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2016/05/bellmunt-1246-m.html

 

L’accés al Salt del Molí es fa sense cap restricció.

 

Al costat del santuari hi ha un refugi i un restaurant, tots ells edificats sobre roca viva. Es pot accedir a peu o en cotxe des de Sant Pere de Torelló, i des de Vidrà a peu. La imatge de la Mare de Déu de Bellmunt és una estàtua d'alabastre pintat de 22 cm.

 

Jacint Verdaguer l'anomenà, en un dels versos inicials de l'Emigrant, “ermita al cel suspesa”.

 

Segons es creu, el santuari de Bellmunt fou inicialment la capella de l’antic (i avui inexistent) Castell de Sa Reganyada. El culte a la Mare de Déu apareix documentat per primer cop l’any 1.219. Des de llavors, l’ermita ha sofert diverses reformes i ampliacions. Actualment també és un refugi i bar-restaurant amb servei d’esmorzars dinars i sopars (Tel. 93 744 71 07).

 

Dinarem a l’Hostal Serrasolsas, c/. Creu de l’Arç, 2 – Vidrà, tel.: 93 855 09 05 - 93 852 91 18, web: https://www.hostalserrasolsas.com/ . 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

dissabte, 10 de febrer del 2024

Sant Julià de Vilatorta - Puigsec (665 m)

Dissabte 10 de gener de 2024

Matinal

Hora de sortida: Dos quarts de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 3 h (7 km) 

Desnivell: 125 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la C-17 en direcció a Vic. Ens aturarem a fer el tallat a les 4 carreteres de Tona. Després seguirem i just passat Vic agafarem la C-25. 

Seguirem per l’Eix Transversal (C-25). Agafarem la sortida 187 (Calldetenes - Sant Julià de Vilatorta - Folgueroles) i continuarem per la carretera BV-5201. Després de creuar Sant Julià de Vilatorta arribarem al parc de les Set Fonts on aparcarem a la zona d’aparcament que hi ha.


Itinerari: Sortirem del parc de les Set Fonts a l’ermita de Sant Roc. Hi ha la fita d’inici a l’aparcament del parc de les Set Fonts (1). La font de set brocs generosos que donen aigua tot l’any és obra de Miquel Pallars. El treball d’aquest mestre d’obres autodidacte en nombroses cases del poble va donar un estil molt personal al patrimoni arquitectònic modernista de Sant Julià. Entre els racons íntims del parc trobarem frases i consells gravats a la pedra.



Ens dirigirem al centre de Sant Julià pel carrer de la Font, que puja arran d’una casa amb una bonica balconada de pedra. 

Als carrers de Sant Julià trobarem diverses cases d’estil modernista, com Ca la Manyana, obra de Miquel Pallars, amb dibuixos a la façana que representen activitats econòmiques i costums del segle XVII. Als llindars d’algunes cases hi ha escuts que simbolitzen els gremis als quals pertanyien. Els rellotges de sol són molt característics de les façanes de Sant Julià.

Passarem per l’església de Santa Maria, l’Ajuntament i arribarem a l’ermita de Sant Roc (2) Petita ermita construïda al segle XVIII (entre 1783 i 1853) amb motiu d’una promesa feta a Sant Roc, amb la intenció d’allunyar els efectes d’una epidèmia de pesta que va ocasionar molts estralls al poble. Està situada davant del Mas Albereda. Més tard aquesta església es va convertir en hostatgeria i refugi de vianants.




Deixarem l’ermita i agafarem una rambla de til·lers, per on sortirem del poble. Després de passar per uns camps de conreu ens endinsarem en un bosc humit i dens de roures, on trobarem l’accés a la font de Puigsec (3). Cal desviar-se uns 30 metres per baixar a visitar aquesta font. Bonica font construïda en pedra. No raja l’aigua degut a la greu sequera que patim en aquestes dates, ens anys de pluges generoses segur que deu rajar. S’hi escolen les humitats recollides pels vessants del torrent de Can Tramuntana. Els habitants de Puigsec s’hi adreçaven per recollir aigua.

Seguirem endavant per la pista i pujarem a un petit monticle que reté l’aigua de la bassa de Puigsec (4). La bassa va ser construïda com a abeurador per al bestiar però actualment no té utilitat ramadera. Construïda dalt d’un turó, s’alimenta només de l‘aigua de la pluja. Les seves aigües s’eutrofitzen naturalment en èpoques de poques pluges i agafa coloracions marrons i groguenques. La bassa manté una important massa de boga i joncs i és utilitzada per diverses espècies d’amfibis, com la granota comuna i la reineta; de rèptils, com la colobra escurçonera, i diverses espècies de micró invertebrats. Ara, i degut a la sequera, està totalment seca. Als voltants hi trobarem roures, pollancres i esbarzers. També tenim al davant una vista de la ciutat de Vic i ens ve al cap aquest fragment d’un poema de Mn. Jacint Verdaguer: 

Enmig d'una plana de cingles reclosa,

com reina que guarden de dia i de nit

los braços de l'aspre Montseny i del Tosa,

desperta somia la ciutat de Vic.

Després baixarem uns graons i seguirem el corriol que hi ha davant. A mig camí creuarem un sot, on la humitat permet que les molses cobreixin a certa altura les branques de vegetació de riera.


Al cap de pocs metres les vistes s’obriran als camps de Puigsec (5), amb panoràmiques del poble i la plana de Vic. Sobre el serrat de Sant Ponç s’hi distingeix el mas de Puigsec i l’ermita de Sant Ponç que no són visitables. El mas, conegut des de l’edat mitjana i reformat al segle XX amb elements modernistes. Actualment té un ús residencial dins una finca privada. Al costat del mas l’ermita de Sant Ponç, on cada 1 de maig s’hi celebra l’aplec de Sant Ponç, des del segle XVIII.

A la nostra esquerra, en dies clars, podrem veure, per sobre de Sant Julià, el serrat de Collgriell, a l’altre costat de la plana de Vic. 

Vorejarem els camps i agafarem un corriol ombrívol envoltat de boixos que desemboca en una pista ampla, la qual ens portarà fins a la bassa del Brudon (6). Aquesta bassa construïda amb pedra, ara està seca, és una bona mostra de l’enginyeria del passat. La bassa s’acompanya de recs col·locats estratègicament a la seva conca de recepció que condueixen les aigües fins a la bassa.

Seguirem la pista planera que retorna a Sant Julià de Vilatorta, acompanyada per alguns roures singulars. 

En arribar al mas del Perer, girarem a l’esquerra i pujarem per veure les restes del castell de Bellpuig. Després baixarem, creuarem la carretera i tornarem al parc de les Set Fonts.


Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-julia-de-vilatorta-puigsec-160741561 


Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65c75c29d0470e45238cccdd 

Observacions: L’Espai Natural de les Guilleries / Savassona té extensos boscos i cingleres de vertigen s’aboquen sobre les blaves aigües de l’embassament de Sau. És la força de la naturalesa la que s’imposa en aquest espai, tot i que sorprèn el ric patrimoni humà que s’hi troba. Masies, castells, ermites, esglésies i monestirs rivalitzen per atreure l’atenció. 

Itinerari agradable que connecta alguns dels espais d'interès hidrològic que envolten l'entorn de Sant Julià de Vilatorta. Les Set fonts, la font de Puigsec, la bassa de Puigsec o la bassa del Brudon ens conviden a descobrir diferents formes tradicionals de captació i emmagatzematge d'un recurs tan valuós com és l'aigua.

 

L'itinerari ens sorprendrà amb amplies vistes de l'entorn del Puigsec que conviden a entendre com aquests nuclis del segle X van contribuir a definir un paisatge d'interessants contrastos entre camps de conreu i exuberants boscos.

 

El divers mosaic d'hàbitats que travessa l'itinerari ens ofereix un bon observatori de la fauna i flora que s'amaga entre els boscos, els marges dels conreus i els punts d'aigua. Als boscos mixtes de roure martinenc, alzina i pi roig és possible sentir el cant de la mallerenga o del pit roig o trobar alguna pinya rosegada per un esquirol que observa des de les alçades. Entre els esbarzers i rosers silvestres dels marges del camps s'amaguen el conill de bosc o la perdiu roja, que poden sortir de sobte en carrera fins a un nou amagatall. No han de passar desapercebuts els singulars roures de la pista del Perer o alguns exemplars del protegit boix grèvol que es poden trobar al llarg del recorregut.

 

Al parc de les Set Fonts, i ha el petit bar-restaurant Les Set fonts on es pot dinar, amb una bona brasa o prendre un refresc., tel.: 93 812 21 48.

 

Tornarem a dinar a casa. 

Tornarem a casa a quarts de tres de la tarda.