La Vall d'Àssua - La Porta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Fa pocs anys la vall d'Àssua era coneguda perquè hi havia una estació d'esquí... avui es coneix per la seva bellesa, per ser un espai on la vida corre de puntetes, sense fer soroll, i també, perquè forma part del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Data: 25-26-27 d’agost de 2006
Hora de sortida: 2/4 de sis de la tarda del divendres 25 d’agost.
Ubicació: Comarca del Pallars Sobirà (Vall d’Àssua).
Temps aproximat:.4 h. 30 m. pels estanys de la Mainera i el Pic del Muntanyo i 3 hores pel camí del forat de les bruixes.
Dificultat: Mitjana i Normal.
Desnivell: 600 i 350 m.
Programa: A l’hora indicada sortirem de Sant Boi amb cotxe, direcció a Llavorsí, a on podem anar-hi pel port del Cantó (N-260) o bé des de la C-13 fins a Sort i d’aquí a Llavorsí.
Aquí ens hostatjarem a l’hotel Riberies
www.riberies.com. Abans del 10 d’agost s’ha de fer la paga i senyal de la reserva. Hem cal, per tant la vostra confirmació, abans d’aquesta data. . El preu de la mitja pensió són 80.- Euros (+ 7 % IVA) per persona i dia. Al vespres soparem al restaurant de l’hotel.
ITINERARIS:
Excursió als estanys de la Mainera i el Pic del Muntanyó.
Dissabte al matí, sortirem de l’hotel a les set del matí i anirem amb cotxe fins al poble de Llessui. Una de les excursions més maques de la zona, encara que una mica llarga i amb desnivell. Cal fer-la amb calma i no té cap dificultat. Cal sortir de Llessui per una pista apta per a vehicles tot terreny que es poden deixar al pas de la Mainera (45 min. de pista forestal que agafa molta alçada – 2.100 m. -. Tot passant per les abandonades pistes d’esquí. Seguir sempre la pista principal, obviant els desviaments que puguem trobar a dreta o esquerra. Aquesta pista, si la seguim mena fins a Espot). Des del Clot de la Mainera seguirem riu amunt, primer fins a l'estany Gran i després, seguint el camí de la dreta de l’estany i en l’últim tram les fites fins al Pic del Muntanyó, des de on gaudirem d’una esplèndida vista de la vall del costat amb llacs i el refugi Josep Mª. Blanc al fons. Ja de baixada, passarem per l’estany Xic de Mainera.
Durant tota la ruta (ben senyalitzada) es veuen boniques panoràmiques del sector baix de la vall, amb prats de pastures, els llacs (molt freqüentats per pescadors), mines de marbre i orris abandonats, que antigament s’usaven per fer formatges i altres productes lactis.
El sector nord de la ruta ( sistema lacustre de Mainera, Montorroio i Montsent de Pallars) forma part de la zona perifèrica del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ruta: Llessui-Bago de Llessui - Bordes de Llessui - pas de Mainera - Estanys de Mainera - l’Estanyet - planells de Jou - Bago i Llessui.
Excursió al Camí del Forat de les Bruixes (o cova de les Cabres).
Diumenge al matí. Excursió apta per tothom. Sortirem de l’hotel a les 9 del matí, ja esmorzats.
La gent dels pobles de Surp i Escàs que havien de seguir aquest itinerari eren reacis a fer-lo perquè es diu que allà s'hi trobaven les bruixes per Santa Coloma, l'últim dia de l’any. I, més endavant, quan un home de casa Francesc de Surp va perdre les cabres i, en anar-les a buscar a la zona de Cortinos. Just en passar per davant del Forat de les Bruixes, relliscà i es matà, encara els féu menys gràcia. Però, si us deixeu d’històries, el camí és un magnífic mirador de la vall i el forat, una entrada meravellosa per a deixar volar la imaginació.
Recorregut: Sorre - Mola de Cap Pelat - Escàs - Surp – Mola de Sall - Sorre
Elements d’especial interès: el canvi de vegetació d'un vessant a l'altre. Les vistes dels pobles de l'obaga des de Surp.
Descripció de l'itinerari (L’itinerari està marcat amb senyals grogues de forma rodona i amb pals indicadors):
0h - Sorre, 1.066 m. Sortim dels peus del poble i baixem per una pista que va tallant el camí de ferradura que puja de la Mola de Sall.
0 h 10 min. Cruïlla, 880 m. Trobarem un senyal indicador; cap a l'esquerra ens assenyala cap a Escàs i Surp, cap a la dreta es baixa a la mola de Sall i a Rialp. Nosaltres hem de seguir cap a l'esquerra, continuant per la pista.
0 h 15 min. Cruïlla amb indicador. Agafem el camí de l'esquerra direcció a Escàs. A uns 200 metres ja comença el camí de ferradura. Es va pujant suaument pel vessant mentre, a l'altre costat de la vall, veiem sempre el poble d'Escàs.
0 h 20 min. Arribem a un collet i el camí comença a descendir.
0 h 25 min. Trobem una cruïlla: a l'esquerra aniríem a l’ermita de Santa Anna. Nosaltres hem de seguir recte i avall.
0h 30 min. Trobarem la pista que va a la minicentral de Llessui. Aquesta minicentral, que aprofita les aigües del barranc de Berasti, va ser construïda l’any 1992, té un salt d'aigua de 575 metres de desnivell i dóna una potència de 5.000 Kw. Travessem la pista i agafem un baixador bastant pendent fins al riu. En aquest punt s’ajunten els barrancs de Berasti i de Caregue, que travessarem per dos ponts de fusta.
0 h 35 min. Entre els dos rius es troba un edifici en runes, és la Mola de Cap Pelat, antic molí fariner on també hi havia la vivenda. Encara es coneixen les segles que duien l'aigua per a fer giravoltar el rodet. Creuat el segon pont, el camí s'enfila vessant amunt fins a Escàs.
0 h 35 min. Entre els dos rius es troba un edifici en runes, és la Mola de Cap Pelat, antic molí fariner on també hi havia la vivenda. Encara es coneixen les segles que duien l'aigua per a fer giravoltar el rodet. Creuat el segon pont, el camí s'enfila vessant amunt fins a Escàs.
0 h 45 min. Escàs, 1.007 m. Pugem pel centre del poble i farem cap a la plaça i la font. Aquí podem reposar una estona (Ull amb els gossos de les cases del poble, acostumen a ser agressius). Reprenem la marxa i anem pujant pels pendents carrers. En el punt on la carretera comença a baixar trobarem una pista que puja a mà esquerra (davant hi ha un cobert amb ovelles). Veurem la indicació que ens adreçarà cap al camí vell d'Escàs a Surp. Seguim-la fins a trobar al cap de pocs metres, un desviament a la dreta, amb una esplanada amb vehicles vells de tota mena. Aquí surt el camí que hem de seguir.
1 h 10 min. Zona de Cortinos, cim del serrat i mirador a la vall d'Àssua. Al costat del camí, a l'esquerra, hi ha el Forat de les Bruixes on es diu que celebraven els balls per cap d’any. Aquí hi creixen alzines, algun ginebre i pocs pins. A partir d'aquí començarem a baixar cap a Surp. Arribant a Surp trobarem l’ermita de Santa Llúcia, a sota de la qual hi ha horts abandonats, i també, la font de Peri. A l'esquerra ens queda el camí del Solà. Tenim cinc minuts fins a la carretera.
1 h 35 min. Surp, 1.040 m. Hem de seguir la carretera asfaltada en direcció a Rialp durant uns deu minuts.
1 h 45 min. Passat un revolt tancat de la carretera, trobarem, a mà dreta, la drecera que ens portarà cap a la Mola de Sall.
2 h 10 min. Mola de Sall, 825 m. Encara es conserva la maquinària. Havia estat serradora, minicentral elèctrica i molí fariner. Passat el riu de Sant Antoni trobarem una cruïlla: a l'esquerra es puja a Altron; a la dreta a Sorre. Agafem el camí que puja cap a Sorre.
2 h 45 min. Sorre, 1.066 m. S'arriba als peus del poble, al mateix punt on hem iniciat la ruta.
Observacions: Dinarem en algun restaurant de la zona. Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda del diumenge.