divendres, 18 de setembre del 2009

Tossa d’Alp (2.537 m.)

19 de setembre de 2009

Hora de sortida: Ens trobarem al coll de Pal a les 9 h. (s’hi arriba amb cotxe)

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 3 h. 30 m. (8 km.)

Desnivell: 433 m.

Dificultat: Normal.




Itinerari: Sortirem dels respectius llocs, en direcció a Berga, Guardiola de Berguedà i Bagà. Des de Bagà agafarem la carretera asfaltada de Bagà al coll de Pal.

A Coll de Pal (2.104 m.), on deixarem els cotxes i emprendrem la pujada fins a la carena del Serrat Gran (2.402 m.) que seguim, aquí ens veurem obligats a fer un petit descens fins a la Colladeta de Comabella (2.347 m.), i desprès remuntar fins el Puig de Comabella (2.436 m.) i ja per terreny mes planer fins al cim de La Tosa de 2.537 mts., i el refugi del Niu de l’Àliga, també ascendirem al proper Puig de la Mena, excel·lent mirador del Pedraforca.

1 h. 45 m. Refugi Niu de l’Àliga (2.520 m.)

De 30 places,. Obert tot l’any. Propietat de l’estació d’esquí de La Molina. Tel. 972 892 031 o 647 477 774. És el refugi guardat més alt del Pirineu i aquesta també serà l’altura màxima que farem en tota la travessa.

El cim del Tossa d’Alp (2.537 m.)

Una mica al nord del refugi, amb un repetidor de TV. Magnífic mirador vers el Berguedà, amb vistes al Pedraforca, i des d’on es pot veure Montserrat i el Montseny.



Observacions: Cavalls del Vent és com s’anomena una travessa de muntanya que ha manllevat el nom a la tradició tibetana i que transcorre pel Parc Natural del Cadí – Moixeró, a través de vuit refugis guardats que hi ha dins del parc. En aquesta sortida nosaltres en veurem dos, el de Rebost i el del Niu de l’Àliga.

Dinarem a Bagà, al Restaurant Niu Nou. Tornarem a casa a quarts de vuit del vespre.

dilluns, 7 de setembre del 2009

Tossal del Paiasso o Pic de Filià (2.771 m.)

10 i dimecres 11 de setembre de 2009

Hora de sortida: Dos quarts de cinc de la tarda de dijous.

Ubicació: Vall de Manyanet - Comarca del Pallars Jussà.

Temps aproximat: 5 h.

Desnivell: 921 m.

Dificultat: Difícil.



Programa: Sortirem dijous 10 de setembre a l’hora esmentada des dels respectius llocs, per estar a la Casa Masover – Buira Tel. 973 661 700 - http://www.casamasover.com no més tard de les vuit de la tarda.

Anirem direcció Pobla de Segur i per la N-260 direcció Senterada i Sarroca de Bellera. Des de la N-260, prop de Sarroca de Bellera, es pren una carretera que passa per Xerallo i les Esglésies i arribem a Buira.



Itinerari: Divendres onze de setembre (diada nacional de Catalunya) sortirem de la fonda a les set del matí. Agafarem la carretera que per Benés puja a Manyanet. Poc abans d’arribar- hi esdevé una pista de terra que conduint amb precaució és apta per a automòbils fins al barranc de Cerví, 3 km més amunt, on hi ha una cadena.

Situats al barranc de Cerví (1.860 m), que baixa de l’altiva pica de Cerví, es continua per la pista, que descriu una llaçada, es travessa un estret (on destaca a la dreta el pic de Llena) i s’arriba a la cabana de Llevata (1.970 m, 0.20 h). En aquest punt deixarem a la dreta el camí del port de Filià i a l’esquerra el del pas de Llevata. Continuarem fins al clot de la Mina (2.150 m, 0.45 h), on la pista gira a l’esquerra en direcció a la coma dels Estanyets. Nosaltres seguirem per la vall de la dreta qualsevol dels corriols de bestiar. La vall es tanca al cap de Llevata (2.400 m, 1.35 h).

Podem assolir el port de les Cabeçades per una cornisa, però l’itinerari més directe per arribar al tossal consisteix a vorejar per l’esquerra, mentre és rocós, un contrafort que baixa del cim principal. Després s’arriba a un collet i per aquest mateix contrafort s’ateny el cim (2.771 m, 2.30 h). Parem atenció al panorama. Mirem on mirem les vistes són increïbles. En dies clars a ponent fins i tot es pot arribar a albirar el Moncayo.



Observacions: El tossal de Paiasso (2.771 m), també anomenat pic de Filià, mirador tan insospitat com extraordinari, farà les delícies de l’excursionista (com ara l’Andreu...) que valora prendre’s un temps de calma dalt del cim conquerit. L’espectacle visual s’ho val.

Tornarem a casa divendres 11 de setembre als voltants de les vuit de la tarda.


dimecres, 2 de setembre del 2009

Montardo-2 (2.833 m.)

dissabte 5 i diumenge 6 de setembre de 2009

Hora de sortida: Per estar al punt de trobada (Pont deth Ressèc) a les quatre de la tarda, i haver dinar abans, hauríem de sortir sobre les 10-11 del matí de dissabte.

Ubicació: Comarca de la Val d’Aran.

Temps aproximat: 8 h. 30 m.

Desnivell: 1.400 m.

Dificultat: Difícil.



Itinerari: Sortirem dissabte al matí en direcció a la Val d’Aran. Dinarem lleuger en algun restaurant d’Arties. Després seguirem fins al Pont deth Ressèc a on hem d’estar a les quatre de la tarda per trobar-nos amb la resta del grup (Sortida conjunta amb l’Agrupació Sant Jordi). Soparem i dormirem al refugi de la Restanca. Al matí ens faran un picnic per esmorzar pel camí.

Informació del refugi de la Restanca:


Alçada : 2. 010 m


Telèfon: 608 036 559


web:
www.restanca.com

Accessos: Carretera de Salardú fins a Arties, des d’on s’agafa una pista fins a l’aparcament de Pont de Ressec, on es continua caminant.

Serveis: wc, dutxes d’aigua freda, telèfon públic, connexió amb el servei de taxis, menjars i begudes.


Places del Refugi guardat : 80


Horaris: Esmorzar: de 7 h a 8.30 h - Dinar : de 13 h a 15 h - Sopar: 19 h - Silenci: 22h


Temps Acumulat: 8 h. 30 m.
Dissabte:


Descripció del recorregut.


A 6 km de Vielha en direcció a Salardú s'arriba al municipi d'Arties. Entrarem al poble i creuarem el riu. D'aquell punt surt una pista asfaltada d'uns 10 kms que ens durà a Pont deth Ressèc. Aquell serà el nostre punt de partida.

En aquest punt es poden llogar taxis que ens portaran fins a Pontet de Rius (1.647 m.) estalviant-se uns 50 minuts de camí. Si no l'agafem, el camí comença al creuar el pont. És un camí empedrat que es va endinsant a la Vall de Valarties.

Arribats a Pontet de Rius, el camí que hem de seguir, surt del darrera d'un gran Avet, cap a l'esquerra. Aquest camí ens portarà fins al Refugi de la Restanca (2.010 m.)


Diumenge:

En el refugi soparem i farem nit. Diumenge al matí, ben d’hora, sortirem cap al cim.

Seguim per darrera del refugi el camí, amb marques vermelles i blanques, del GR-11, variant 18, que es va enfilant cap al Lac de Cap deth Port (2.241 m.)


Un cop arribats al Lac de Cap deth Port, el camí és fa evident. Vorejarem el llac pel costat esquerre i després entrarem en una tartera que ens dura fins al Coret d'Oelhacrestada (2.472 m.)

Hem arribat al Coret d'Oelhacrestada. En aquest punt entrarem a l'Àrea perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes. Ens quedarà el llac de les Monges a la nostra dreta i el Montardo a la nostra esquerra. En aquest punt flanquejarem cap a l'esquerra fins a trobar el camí marcat amb fites i marques del GR-11 (18) que ascendeix en direcció nord, fins a arribar al coll del Montardo (3:00 h.)





Ja només queda seguir la carena que ens portarà al Cim del Montardo, a 2.833 metres d'alçada. Si el dia és prou clar, podrem veure L'Aneto amb la glacera. El massís de la Maladeta, la Pica d'Estats ... I bastants més cims.




Baixarem pel mateix camí.

Observacions: El Montardo és possiblement el cim més emblemàtic de la vall d'Aran. Montardo ve de l'aranès Mont Arto, que significa Parets esquerdades. Pujarem al Montardo des d'Arties. És una ruta fàcil però llarga. Part del recorregut transcorre pel parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.



Dinarem al Restaurant - Sidreria Casa Pau d'Arties (davant la gàbia de l'ós)


Tornarem a casa a les vuit del vespre de diumenge.