diumenge, 2 de juliol del 2023

El Roseret - Sant Sadurní de Fonollet - Sant Miquel de Fonogedell - Bauma 7 Portes - Alzina dels Colls - Serrat de la Madrona (686 m)

Dissabte 1 de juliol de 2023

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca del Berguedà. 

Temps aproximat: 4 h 30 min (13,1 km) 

Desnivell: 260 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Anirem per l'autopista C-16 (Barcelona - Sant Cugat - Terrassa - Manresa - Berga - Puigcerdà (Eix del Llobregat), en sentit nord, fins a la sortida 83, on anirem en direcció a Puig-reig localitat que travessarem, seguint les indicacions per anar a Casserres o a L'Espunyola, incorporant-nos a la carretera BV-4131. Arribarem a una rotonda, on una sortida de la qual està indicada per anar a Casserres, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi. 

Quan estem a tocar punt quilomètric 10 de la carretera BV-4131, trobarem una desviació indicada per anar a Fonollet, cap a on ens dirigirem. 

Abans d’arribar a Sant Sadurní, situada aproximadament a uns 3 quilòmetres, en un punt del recorregut, trobarem una desviació a l'esquerra, indicada, que ens permetrà accedir a la Capella de la Mare de Déu del Roser, situada a uns cent metres. (Es recomana utilitzar la funció de Wikiloc: “anar al punt d’inici”, veure traça adjunta)


Itinerari: Començarem a caminar des de la capella de la Mare de Déu del Roser, també coneguda com El Roseret. La Capella-ermita del Roseret és de petites dimensions, d'una sola nau, sense absis i amb la porta a migdia. Presenta un simple campanar. La façana conserva la inscripció amb la data de construcció (1579). Aquesta capella rural, molt arcaïtzant i sense un estil definit, està realitzada amb blocs de pedra no massa regulars.

Agafarem el GR-176 i arribarem a Sant Sadurní de Fonollet. Església romànica, correspon de finals del segle XII o inicis del XIII, tot i que possiblement una església anterior a aquesta fou edificada en aquest lloc. D'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i coronada per un absis a llevant, i que resta amagat per la casa de cal Fuster que s'ha afegit al mur d'aquesta part de l'església. Així mateix, pel costat de migdia s'hi ha adossat la construcció de la rectoria, de manera que gran part de l'església queda coberta per construccions posteriors que la desfiguren totalment. L'església és totalment llisa, sense ornamentacions. Un robust i massís campanar corona la façana, d'espadanya de dos ulls d'arc de mig punt adovellat. Es conserva un fragment del retaule gòtic del segle XV, de Sant Sadurní o Sant Serni de Tolosa, patró de l'església, possiblement un fragment del retaule perdut en la Guerra Civil. A l'exterior s'hi troba una llosa que es va treure de l'antic altar. Al Museu Episcopal de Vic es conserva un encenser del segle XIII que sembla que procedeix d'aquesta església. Actualment només s'hi diu missa un cop a l'any.



Seguirem la traça i travessarem la riera de Cal Camadall. 

Arribarem a Sant Miquel de Fonogedell. Església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó de pedra, amb un petit absis a llevant. És una construcció força austera, sense ornamentació de cap tipus.



Tornarem enrere fins a la cruïlla i deixarem el GR. 

Arribarem al Roc de la Mel. A un plana al costat de la carretera hi trobarem la gran Roca la de la Mel. Dubtem que algú sàpiga com ha arribat fins aquí, en tot cas, la llegenda diu que a sota del roc hi havia amagada una olla molt gran plena de mel. Podem suposar que d’aquí li ve el nom.

Seguirem el recorregut i arribarem a la balma de les 7 Portes on gràcies a l’acceptable conservació, encara podem fer-nos una idea de com havia de ser la dura vida de la gent que hi va viure en el passat. Agafarem el GR-179.


Ens desviarem per un moment, a la dreta i farem un curt tram fins arribar a l’Alzina dels Colls. Interessant de veure l’alzina centenària https://www.youtube.com/watch?v=q_ogZB1OgPE ) on l’any 2012 hi van gravar un anunci d’una coneguda marca de perfums (https://www.youtube.com/watch?v=EU6ByE_J-ic ) La fitxa completa de l’Alzina dels Colls la podeu trobar a: https://plantipodes-am.cat/fitxes/alzinadelscolls.html i, encara que s’ho mereix i és l'alzina carrasca de més capçada de Catalunya, no s’ha fet la declaració oficial com a arbre monumental.




Gairebé arribant al final d’aquesta senzilla caminada, farem el cim més alt del terme municipal de Puig Reig, el Serrat de la Madrona (686 m).

Baixarem del cim i tornarem al punt de sortida, on tenim els cotxes. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/roseret-sant-sadurni-de-fonollet-sant-miquel-de-fonogedell-bauma-7-portes-alzina-dels-colls-serrat-139354408 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/64a0002852b6dc613bd3ffe0 

 

Un cop al Roseret, ens farem una foto de grup amb les samarretes del 25é aniversari.



Desprès, amb els cotxes anirem a Viladomiu Nou, on farem la visita teatralitzada a La Torre de l’Amo. La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou és un edifici centenari que fou construït com a residència per a la família propietària de la colònia - quan hi feien estada - i que ha estat rehabilitat com a Centre d’Interpretació. S’hi explica una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l’Alt Llobregat, construïdes entre Berga i Balsareny. La Torre de l’Amo es va construir al bell mig de la colònia Viladomiu Nou, una de les més ben conservades de Catalunya, i que domina el conjunt fabril i la vall del Llobregat. Actualment, es pot visitar per tal de conèixer com vivien, fa cent anys, els amos de les colònies. 

LA VISITA A LA TORRE DE L’AMO DE VILADOMIU NOU 

Som a l’estiu de 1906. És l’últim estiu de la Teresa a la Torre de l’Amo. Mentre feineja ens explica, a través de la seva mirada ingènua i personal, les relacions de poder en les grans fortunes del tèxtil, però també els petits relats personals de la família Viladomiu. 

La Teresa ens acompanyarà per les diferents estances de la casa, en una nova visita immersiva: un viatge en el temps a través de retrats que cobren vida, projeccions damunt parets i vidres, miralls que reflecteixen el passat… una visita suggestiva per entendre com era la vida a principi del segle XX en una colònia industrial.



Pàgina web: http://www.visitgironella.cat/visitar/torre-de-lamo-de-viladomiu-nou/ 

Visites: Ajuntament de Gironella. Horari: Dissabte de 10 a 14h. Diumenge de 16 a 20 h. Telèfon: 93 825 00 33. 

La visita dura 30 minuts, nosaltres farem al de les 13:30 h (De la ermita del Roseret, amb cotxe, fins a Viladomiu Nou uns 30 min) Preu de la visita: 6.- euros, jubilats: 4.- euros. 

 

Observacions: Bonica caminada iniciada a la modesta Ermita del Roseret. El recorregut transcorre per pista i corriols de bon fer. Gaudirem d’espais amplis i un entorn rural i solitari. Trobarem forces masies disseminades, algunes ben cuidades i transformades per l’ús de turisme rural, i d’altres que encara conserven la granja adjunta al mas, seguint amb l’activitat tradicional de viure de la terra.

 

Caldrà anar amb compte de fer l’excursió si durant la setmana ha plogut molt ja que haurem de creuar dues vegades la riera de Cal Camadall.

 

Important portar el GPS per triar en camí correcte en el ventall de cruïlles que trobarem.

 

Dinarem a la Fonda La Primitiva – Lluçà, tel.: 628 63 12 46. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.