Dissabte 9 de desembre de 2023
Hora de sortida: 2/4 de set del matí.
Ubicació: Comarca de l’Urgell.
Temps aproximat: 5 h (16,5
km)
Desnivell: 80 m (acumulat)
Dificultat (1): Normal.
Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Lleida. Ens aturarem a fer el tallat a la estació del servei del Bruc (abans de passar el túnel)
Després seguirem, passarem Igualada fins a la sortida 493 on anirem en direcció a Vilanova de Bellpuig i Arbeca. Un cop a Arbeca, aparcarem al carrer de Tàrrega.
Itinerari: Caminada amb sortida i arribada des del carrer de Tàrrega d’Arbeca.
El Tossal de la Pleta és una muntanya de 352 metres que es troba en el terme de Belianes (L’Urgell), gairebé en el límit amb el d’Arbeca (Les Garrigues). Des del cim, on hi ha un vèrtex geodèsic, es pot gaudir de magnífiques vistes dels termes i pobles de l’entorn com Arbeca, Puig-gros, Miralcamp, Belianes, Bellpuig ...
Antigament en aquest petit tossal es té referencies que hi havia hagut el poblat de Castellsalvà, avui desaparegut. També s'hi han trobat restes d'època ibèrica i romana, amb murs i làpides sepulcrals. Làpides datades del final del segle III o principis del IV i que actualment es conserven al Museu de l'Institut d'Estudis Ilerdenses de Lleida.
L'estat de conservació que presenta el jaciment està molt alterat pels treballs agrícoles que s'hi han anat fent al llarg dels anys, tot i això, les plantes de les estructures són perfectament recuperables perquè es considera que s'ha conservat la major part els sòcols que feien de base als alçats fets en tàpia que no s'han pogut conservar.
Podrem observar com les darreres intervencions arqueològiques dutes a terme en el jaciment s’han concentrat en l’obertura d’una nova zona a la part sud-est de la plataforma superior del turó i la continuació dels treballs realitzats al barri sud de la zona central exhaurint els nivells arqueològics d’algunes de les cases i l’inici de noves per tal de confirmar les dues fases ocupacionals del segle III aC que ja s’havien detectat anteriorment. La nova zona ha donat com a resultat la delimitació d’una casa que confirma l’ocupació total de la plataforma i l’aparició d’una sitja.
Després anirem a un tossal proper al del jaciment on trobarem una cabana de volta (reformada), dues coves naturals, una pedrera abandonada i algunes cadolles o cadolletes (petits orificis excavats a la roca que emmagatzemaven petites quantitats d’aigua que servien per abeurar alguns ocells. Servien, així mateix, com a reclam de caça d’aquests animalons).
A la tornada, ens acostarem a visitar la fortalesa ilergeta dels Vilars. La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca forma un conjunt arqueològic excepcional. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa, únic en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro i la Cultura Ibèrica.
La singularitat de la fortalesa rau en el sistema defensiu: la muralla, reforçada per catorze torres; el camp frisó de pedres clavades i un fossat. Però també en el sistema de control de les aigües, que a banda de fer-la encara més inexpugnable gràcies al fossat, permetia tenir accés a l’aigua a través d’un pou cisterna central encara que la fortalesa fos atacada. Tot plegat convertia els Vilars en una fortalesa inexpugnable.
Es va començar a construir a la primera edat del ferro, cap al 775 a.n.E. Els seus fundadors eren els mateixos habitants de la plana, els quals més tard protagonitzarien el procés d’iberització formant el poble ilergeta.
Es va construir a la plana en un lloc triat amb molta cura, a prop de l’aigua que discorria pel barranc de l’Aixaragall i sobre les millors terres de conreu. La renúncia a ubicar-la sobre un turó seguint el costum tradicional implicava assumir els riscos d’un emplaçament vulnerable i un gran esforç constructiu, pel fet de proveir-se de pedra a més de 2 quilòmetres de distància. Era, però, una decisió ben meditada, ja que els permetria aixecar l’estructura urbanística preconcebuda i amb un impressionant dispositiu defensiu.
El jaciment fou declarat Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998.
Després, farem els 4 km que ens queden per tornar a Arbeca.
Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/657461715fe74f0f28d02181
Observacions: Una sortida amb una perspectiva arqueològica,
en la que visitarem el jaciment iber del Tossal de la Pleta de Belianes i la
fortalesa ilergeta dels Vilars i farem un cim, per no perdre el costum.
Dinarem al restaurant Daus, c/. Talladel, 1 de Tàrrega, tel.: 973 31 29 69 i 638 60 59 11.
Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.