Dissabte 16 de març de 2024
Hora de sortida: Set del matí.
Ubicació: Comarca de la Noguera.
Temps aproximat: 4 h 30 min (8,8
km)
Desnivell: 357 m (acumulat)
Dificultat (1): Normal.
Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Tàrrega. Agafarem la sortida 504 i seguirem per la C-53. Passarem per Bellcaire d’Urgell, després seguirem en direcció a Balaguer, passarem pel Monestir de Les Avellanes, Agulló i Millà, on aparcarem.
Itinerari: Començarem a caminar al davant de la porta de l'església de Sant Pere de Millà. Per la dreta surt un carrer que baixa en direcció a un pal indicador de la ruta que seguirem.
Caminarem per un sender que passa a tocar de cases enrunades i travessa antics camp de cultiu, sobresortint un d'oliveres. Aquest sender ens portarà a l'antic safareig.
Passat el safareig el camí gira superant la clotada de Millà. A partir d'aquest punt cal estar atents al senyals de pintura algunes de color granatós i altres de color verd, però totes molt antigues i pràcticament difuminades, i a les fites ja que haurem de deixar el sender clar pel qual caminem i prendre un desviament a l'esquerra que ens portarà per un corriol poc clar al començament, però que s'aclareix a poc a poc.
Seguirem caminant en sentit nord-oest, seguint els senyals i les fites i el camí comença a guanyar alçada ràpidament fent llaçades, ara en sentit sud-oest. Quan el primer tram de llaçades s’acaba, comença un llarg flanqueig que ens portarà, en sentit nord-est, a una altra zona de llaçades. Així arribem gairebé a la zona alta de la serra de Millà, però encara ens restarà superar, per camí fàcil i còmode, el barranc de l'Horta. Just a la part alta del barranc el camí gira i agafa orientació nord-oest per dirigir-se a una antiga construcció, ara totalment enrunada. Es tracta de lo corral del Peraire.
Passat aquest corral sortirem a una esplanada, antiga zona de conreu. Seguirem pel camí fitat, ja de forma planera, entre matolls i plantes baixes, passant primer per un fals puig de Millàs, segons el mapa de l'Institut Cartogràfic de Catalunya de la zona, i finalment fins al vèrtex geodèsic que marca el veritable cim. El vèrtex està una mica amagat i rodejat de vegetació, pel que no hi cap vista al seu voltant. Trepitjat el cim, lo millor és seguir uns dos-cents metres més, en baixada i sentit oest per gaudir una bona estona de les impressionants vistes al pantà de Canelles, el Congost de Mont-rebei, la Torre de les Conclues, voltors, trencalossos, els Montsecs...Tot un espectacle malgrat la sequera actual que fa que el pantà estigui amb poca aigua.
Tornarem pel mateix camí.
Baixant i entre les dues construccions enrunades que ja haurem vist al pujar, a la dreta surt un camí que en uns 10 metres ens portarà a la boca de la cova del Biot del Peraire. Es troba uns metres apartada del camí principal i te l'entrada amagada per la vegetació. Si seguim la traça no serà molt difícil trobar l'entrada. L'interior de la cova és una petita meravella (es recomana dur el frontal).
Visitada la cova continuarem fins als cotxes.
Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/puig-de-milla-164116383
Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65f5a019c2b742319037e237
Observacions: El camí està totalment senyalitzat, tot i que els senyals de pintura son vells i de vegades es fa difícil veure'ls. Abunden les fites. El Puig de Millà està a la llista dels 100 cims de la FEEC.
Dinarem al Restaurant Casa Xalets. c/. Font, 14 – Àger, tel.: 973 45 52 96, https://www.restaurantcasaxalets.com/
Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.