dimarts, 17 de desembre del 2013

Cadaqués - Cap de Creus (80 m.)

Dissabte 14 de desembre de 2013


Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Empordà.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (12 km.)

Desnivell: 500 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista en direcció a Girona i Roses (sortida 4), i seguirem fins a Cadaqués. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de La Selva. Seguirem en direcció a Roses – Cadaqués, agafant la sortida nº. 4. A l’entrada de Cadaqués, anirem en direcció a Port Lligat. un cop passat Port lligat. Després seguirem carretera amunt en direcció a la platja de s’Alqueria Petita desviant-nos de la carretera asfaltada que va cap el Cap de Creus i anant per una carretera pavimentada. Aquesta carretera passa just al costat de la platja (a la nostra dreta) i d’una urbanització a la nostra esquerra. Al final d’aquesta carretera, i just abans que es torni a unir a la carretera asfaltada que va en direcció al Cap de Creus, trobarem un rètol que ens indica “Cap de Creus” a la dreta per una petita senda.


Itinerari: La ruta comença aquí. Començarem a caminar senda avall. Veurem com ens apropem a la cala d’es Jonquet, passant pel costat d’una cabana de lloses de roca (en trobarem unes quantes en aquesta ruta).

Aquest camí torna a sortir a la carretera del cap de Creus, que seguirem uns metres fins trobar, a la dreta, un corriol senyalitzat com “Camí antic a cap de Creus” i ”Platja d’en Lluís”

Finalment arribarem a la Platja d’en Lluís. Del centre de la platja surt un camí que s’enfila uns metres, entre cases, fins arribar al camí principal que ve de la carretera. Ara només cal que girem a la dreta i que seguim el camí fins arribar a la Platja Guillola. Abans d’arribar trobarem algunes pintades de “camí privat”. No n’hem de fer cas ja que ara no pot ser un camí privat. Aquesta és una cala de postal de la que fins fa pocs anys només en gaudien uns pocs privilegiats. És una llàstima veure en que s’ha convertit tota aquesta zona fins arribar al camí vell: Un conjunt de parcel·les “búnquer” composades per una casa central, un terreny de protecció al voltant de la casa i una tanca d’aïllament (aquí el terme “parc natural” perd qualsevol sentit). No sabem si s’ha arribat a aquesta situació pel poc civisme dels visitants de la zona que ha obligat als propietaris a fer això o per l’ànsia d’exclusivitat dels amos de les casa-búnquer al veure’s posseïdors de dos pams de terreny al costat de la platja. 

Sigui com sigui, abandonarem la platja i seguirem per una senda amunt fins arribar a una pista i pista amunt fins arribar a un rètol indicatiu del Camí antic del Cap de Creus. A partir d’aquest punt ja no tocarem la costa fins arribar gaire be al Far (tot i que si volem podem prendre dos desviacions que ens portaran a la Cala Seca i a la Racó de Ses Illes). Ara durant uns dos quilòmetres caminarem entre murs de pedra seca, veient alguna cabana d’aquest mateix material.

Poc abans d’arribar al Far passarem per Cala Jogadora i veurem que el camí ens porta cap a la carretera. Poc abans d’arribar al talús de la carretera girem a la dreta en direcció sud. Veurem una gran roca ataronjada al costat de la cala amb forma de cranc (la roca del cranc). En aquest punt prenem una petita senda en direcció est que ens porta fins a cala Fredosa i més enllà a la Cova de s’Infern a uns 15 minuts del far. La cova està formada per un forat que penetra uns cent metres en la muntanya. Aquesta cavitat ha estat formada per l’erosió del mar. Ara només ens cal seguir l’itinerari 15 (ruta geològica) marcada amb fletxes al terra per tal d’arribar a la punta del Cap de Creus.

Les escales que pugen fins a la zona del far seran l’últim obstacle abans d’assolir el nostre objectiu.

La Tramuntana és gaire be permanent a la punta del Cap de Creus i és el tret meteorològic més singular de l’indret. Es tracta d’un vent fred i sec de component nord que pot agafar velocitats de més de 120 km7h i bufar durant força dies consecutius (fins i tot ha arribat a trencar en més d’una ocasió els vidres de la llanterna del far). En un d’aquests dies de forta tramuntana, el paisatge del cap adquireix un to feréstec, inhòspit, que – diuen – incita  ala bogeria i a la llibertat. Aquest és el punt més oriental de la península ibèrica i també és el començament o finalització del GR-11; el camí de gran recorregut que recorre els Pirineus per la vessant espanyola (el GR-10 ho fa per la vessant francesa) fins a l’Atlàntic (en concret fins al Cap d’Híger al Cantàbric).

És un plaer veure com les onades s’estavellen contra les roques i tenir una imatge de les gavines molt diferent a la que acostumem a veure als abocadors…

Val la pena fer que la visita al cap de Creus coincideixi amb la posta de sol (no serà el cas d’aquesta sortida)

Seguint la ruta geològica indicada per les fletxes clavades al terra arribem al Far de Cap de Creus que es troba a 500 m de la punta del Cap de Creus. Va entrar en funcionament el 1853. Durant el 1937, en plena Guerra Civil, un atac inutilitzà l’òptica del far, que quedà a les fosques fins al final de la guerra, fet que posa de relleu el seu paper estratègic. Fa anys que al far no hi viu ningú. Si és de nit el reconeixereu pel seu senyal: dos llampecs cada deu segons. Situeu-vos dalt d’una de les roques del cap de Creus mirant l’horitzó i veureu l’illa de s’Encalladora, normalment plena d’aus.


A l’edifici del far s’hi troba un petit bar restaurant on podrem reprendre les forces. Tot just al darrera hi ha una antiga caserna, un edifici torturat per la sal i la tramuntana que conté el Restaurant Cap de Creus, on serveixen des de tapes senzilles fins a plats de paix i marisc fresc o plats de l’Índia (curris), servits en baltis amb salses i arròs, que s’han popularitzat gràcies al restaurant Cardamon de Barcelona, també propietat de Chris Little, amo i senyor del Cap de Creus. Els apartaments que hi ha són plens els dies de festa i cal fer la reserva amb temps.. Com que es troba al punt més oriental de la península ibèrica, aquest és el primer restaurant a veure la posta de sol i també a rebre la llum del matí. Es tracta d’un lloc immillorable per gaudir de la misteriosa orografia del parc natural i les vistes sobre la Mediterrània mentre es menja peix acabat de pescar. Tel. 972 19 90 05.

També hi trobarem l’Espai Cap de Creus, on hi ha una exposició permanent amb fotografies de la zona i una part més interactiva que dóna a conèixer la fauna, la flora i la geologia del Parc natural del Cap de Creus.

Pocs fars tenen el privilegi de ser en un indret tan fascinant i salvatge com el Cap de Creus. La bellesa i l’encís d’aquest paratge, amb vistes als penya-segats i sortints de la costa i a pocs metres de cales d’aigües transparents com les de Culip, la Pedrosa i la Fragosa, es recalça pel fet de ser a l’extrem més oriental de la península i el darrer tram dels Pirineus abans d’enfonsar-se a la Mediterrània.

Reprendrem la tornada que serà molt més directa i ràpida que l’anada ja que evitarem els trams més lents. Sortirem per un camí que baixa per darrera del restaurant i que arriba fins a la carretera. Al arribar al talús girarem a l’esquerra per prendre el camí pel que havíem vingut. Al deixar el camí vell no baixarem per la platja Guillola sino que seguirem la pista forestal fins trobar un rètol que ens indica que hem de girar a l’esquerra i prendre una senda per anar a Cadaqués. Poc després de seguir per la senda arribarem a la carretera.

Per la carretera caminem molt poca estona. En pocs metres trobarem un rètol que ens indica que hem de baixar a l’esquerra per anar a Cadaqués i, seguint-lo, tornarem al caminet que ens portava a la cala es Jonquet. I d’aquí a la platja de s’Alqueria Petita on ens espera el cotxe. Un canvi de botes i samarreta i una passejada pels petits carrers de Cadaqués i un bon dinar seran, innegablement, un excel·lent fi de ruta.

Localització
Temps
Distància
Alçada
S’Alqueria Petita
0h 00m
0,50 km
0 m
Es Junquet
0h 30m
2,00 km
0 m
Platja d’en Lluís
1h 00m
2,80 km
0 m
Cruïlla Camí antic de Cap de Creus
1h 15m
3,90 km
65 m
Platja Guillola
1h 30m
3,30 km
0 m
Cruïlla camí del racó de ses Ielles
2h 15m
5,40 km
32 m
Roca del Cranc
2h 45m
6,20 km
17 m
Cala Fredosa
3h 00m
6,40 km
0 m
Cova de s’Infern
3h 10m
6,80 km
15 m
Cap de Creus
3h 15m
7,20 km
10 m
Far
3h 30m
7,80 km
80 m
Cruïlla Camí antic de Cap de Creus
3h 45m
10,50 km
65 m
Carretera
4h 15m
11,70 km
35 m
Camí
4h 20m
11,80 km
30 m
S’Alqueria Petita
4h 30m
12,00 km
5 m


Observacions: Aquesta és una ruta que ens permet anar de Cadaqués al Cap de Creus passant d’una cala a una altra. L’anada es fa resseguint la línia de costa durant un bon tram, el que fa que sigui una mica lenta però amb paisatges molt bonics. Podríem dir que és una ruta de pedra i aigua ja que la primera part de la ruta passa per la mateixa línia de costa mentre que a la part final és la pedra la que pren protagonisme (al Cap de Creus podem seguir la ruta geològica que està indicada amb rètols)

La ruta no presenta grans dificultats. En alguns punts trobem rètols de propietat privada que deuen ser anteriors a la “Ley de Costas” de 1988, ja que actualment no tenen efecte per estar situats en accessos a la costa.

Dinarem al Restaurant Casa Anita de Cadaqués, c/. Miquel Roset, 16 Tel. 972 25 84 71. Taberna típica d’ambient mariner, tapes de peix. Un dels establiments més coneguts i veterans de Cadaqués. Per aquí van passar personatges tan famosos com Dalí i Kirk Douglas, www.casa-anita.com. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.