diumenge, 26 de novembre del 2017

Coll de Bracons - Fageda de la Grevolosa - Sant Natzari - Pic de l'Àliga - coll de Bracons (1.342 m)

Dissabte 25 de novembre de 2017

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca d’Osona.

Temps aproximat: 4 h 30 m (10,5 km)

Desnivell: 560 m

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Anirem en direcció a Vic. Ens aturarem a fer el tallat al lloc que ja sabeu. Passarem per Manlleu (C-37), seguirem per la BV-5224 que passant per la Vola arriba fins a la Collada de Bracons.


Itinerari: Ruta circular des del coll de Bracons. Iniciem la marxa en direcció al proper collet de la Grevolosa. Ens espera un fàcil i fressat camí que davalla a l'ombrívola i famosa fageda de la Grevolosa.

La Fageda de la Grevolosa, situada a la Vall del Ges, és un dels boscos més espectaculars de Catalunya. Amb més de 300 anys, aquesta fageda té arbres monumentals que arriben a tenir un diàmetre de més d’un metre i més de 40 metres d’alçada. A més, també s'hi troba una gran diversitat natural, tant de flora com de fauna. Degut a la seva bellesa i interès biològic, aquesta fageda està inclosa al sud de l’espai d’interès natural (EIN) de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt..











La tardor és la millor època de l'any per visitar-la, és recomanable tan sols per gaudir de les sensacions que desperta entrar a aquest indret. Tranquil•litat i molta calma. Actualment, per evitar l'erosió del sòl, la Generalitat, que és propietària de la finca, ha començat tasques de conservació natural perquè puguin créixer nous faigs i els bosc es pugui regenerar.



La Fageda de la Grevolosa ha estat declarada Arbreda monumental l’any 2016. Podeu trobar informació al web d’arbres monumentals:


Hi trobareu la fitxa de la fageda que inclou els 3 arbres monumentals (ja declarats l’any 1991) i les traces (wikiloc) i el mapa (Instamps) dels 3 accessos enllaçats per arribar-hi. En aquesta excursió hem seguit l’itinerari d’accés pel nord i el del NW.

Rànquing: el Faig II és l’arbre natural (arbre no plantat) més alt mesurat a Catalunya.

Les especies principals que hi trobem són el faig (Fagus sylvatica), el roure de fulla grossa (Quercus petraea) i el roure martinenc (Q. pubescens). També hi trobem altres arbres, com ara: blada (Acer opalus), auró blanc (Acer campestre), trèmol (Populus tremula), til·ler (Tilia cordata), freixe (Fraxinus excelsior), pi roig (Pinus sylvestris) i alzina (Quercus ilex). És abundant el grèvol (Ilex aquifolium) d’on ve el nom de “Grevolosa”.

Maria Font va dedicar a la Fageda de la Grevolosa un poema que comença així:

"Bosc encisat i impregnat de misteri
o temple de serena majestat
que ens embolcalles de sagrat silenci;
faigs o fantasmes tocats d'encanteri,

d'un paisatge embruixat...."

Continuarem el camí fressat fins a Sant Nazari de la Vola. Aquesta ermita està situada enmig d’una esplanada amb una vegetació exuberant i envoltada de roures centenaris. Existia ja el 1382, tenia un ermità, i diuen les cròniques que es va escollir aquest lloc tan solitari i amagat per guardar-hi amb seguretat les relíquies del sant. Fou restaurada l’any 1.921 i més recentment l’ermita s’ha restaurat totalment per la part exterior. Els treballs han consistit en la consolidació de l'edifici, que amenaçava ruïna. S'ha reforçat tota l'estructura i s'han fet nous la teulada, cobertes i sostres, a més de tots els tancaments exteriors. Com a curiositat, Sant Nazari, és situat just a la vertical del nou túnel de Bracons de la carretera a Olot.


Després ens enfilarem amunt, a 2 km travessarem la carretera i ens dirigirem cap al Pic de l'Àliga, arribarem al Collet de la Coma ,on hi ha un encreuament de camins (a l’esquerra ve el corriol de Vidrà) i continuant el camí arribarem al tram final on hi ha una bona pujada.

Arribarem al cim, el qual ens ofereix unes bones vistes del Puigsacalm, Milany, Bellmunt, Cabrera, el Montseny, etc.


El Puig de les Àligues és un cim dret d’atrevida estructura i el millor mirador de la serra de Curull situat a 1.342 m. El poc espai de que disposa el cim, juntament amb el seu accés, ens fa semblar que estiguem en un cim del Pirineu. Una senyera oneja al seu cim.

Tornarem fins a la cruïlla on ens hem desviat per anar fins al cim i agafarem el camí que ens portarà a resseguir la Serra de Curull i flanquejant per zona boscosa amb faigs i boixos, arribarem a la Collada de Sant Bartomeu. En aquest punt ens trobarem el sender molt fressat que va de Coll Bracons al Puigsacalm. L'agafarem direcció sud-est fins a la Collada de Bracons o sigui el punt d’inici.



Observacions: La tardor a Catalunya, convida a passejar per alguna de les fagedes de les comarques d’Osona o la Garrotxa, mentre en la seva penombra les fulles cauen com una suau pluja des de imponents faigs centenaris. La fageda més famosa és la d’en Jordà, propera a Olot, però n’hi ha d’altres no menys atractives, com aquesta de la Grevolosa, on aquests arbres de fulles planes es barregen amb roures. Aquest recorregut, que creua el bosc i puja al Pic de l’Àliga. Està senyalitzat en la seva major part, però cal no oblidar que un bosc tancat és el lloc perfecte per desorientar-se per la manca de referències: un GPS, el mòbil carregat i roba d’abric extra ens poden ajudar en cas de dubtes.

Vàrem pujar al Pic de l’Àliga el 24 d’abril del 2016. Aquí podeu veure la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com.es/2016/04/puig-de-curull-1302-m-i-pic-de-laliga.html

Dinarem al restaurant Cal Nunci a la Plaça cal Ferrer, 2 de Sant Vicenç de Torelló. Tel.: 93 859 35 22 – 661 869 897. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.