dimarts, 14 de febrer del 2023

Coves i fonts al massís de Sant Llorenç del Munt (914 m)

Dimarts 14 de febrer de 2023

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Bages. 

Temps aproximat: 4 h 15 min (8 km) 

Desnivell: 455 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Anirem fins a Matadepera i seguirem la carretera BV-1221 que va fins al Coll d’Estenalles. 

Passat el punt quilomètric 11, en un giravolt pronunciat a la dreta, nosaltres aparcarem a l’esquerra de la carretera, on comença una pista forestal. Lloc conegut com l’Alzina del Sal·lari. Zona d’aparcament. 

 

Itinerari: Els Tres Jutges, cova del Gat Mesquer, cova Estrella, Font dels Confits, Font Freda, Font dels Traginers. 

En aquest punt començarem a caminar, seguint la traça adjunta en el sentit contrari a les agulles del rellotge. 

En primer lloc, passarem pels Tres Jutges. Els Tres Jutges son tres roques que l'erosió ha separat del conjunt del Morral del Llop. Tenen formes i grandàries diferents: el jutge gran, el mitjà i el petit. Als amants de les llegendes els hi pot agradar el llibre "La mitologia celta", que vol veure en Sant Llorenç del Munt una muntanya sagrada, una mena d'antena que connecta amb l'univers, i afirma que el nom dels Tres Jutges té el seu origen en els Tres Druides.


Seguirem l’itinerari i passarem per una vauma on acostuma a haver-hi un pessebre. Tot seguit arribarem a la cova del Gat Mesquer que queda una mica apartada de la traça. 

Mes endavant arribarem a la cova Estrella. La cova Estrella és una de les grans curiositats del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. Es troba a la vessant de la carena del Morral del Llop orientada cap a la Riera de les Arenes. És una cavitat estreta (menys dos metres d’amplada) i allargassada (20 metres de fondària, amb boques pels seus dos extrems). La cova sembla veritablement una mena de passadís obert a la cinglera per comunicar dues petites canals. Fins aquí res d’especial, però la natura (a través dels seus agents erosius) ha fet que aquest “passadís” rocós tingui la forma d’un estel de cinc puntes. Per tant, en aquest cas el topònim, que ja era utilitzat fa molt de temps, no té cap secret. La cova es troba uns 200 metres cap a l’esquerra del punt de confluència dels corriols que venen del Xiprer i dels Tres Jutges, en direcció ja cap el Coll Garganta. Pel mig d’un alzinar cal buscar l’accés a una curta, però molt pronunciada, canal. Per pujar caldrà fer una petita grimpada. Un cop dalt, s’observa que a les dues bandes de la canal hi ha dues cavitats. La que està situada a l’esquerra, estreta i alta, és la Foradada del Morral del Llop i la que es troba a la dreta, més ampla, és la boca de la Cova Estrella. A l’entrar s’observa que a la part final hi ha una altra obertura, però més petita i comunicada a una canal difícil d’accedir-hi.





Seguirem el recorregut i passarem pel Pujol de la Mata i molt a prop la Font Freda. La Font Freda es troba sota el Coll de Garganta, en el camí que puja al Pujol de la Mata. La Font està coberta per una volta d'obra. Davant seu es van construir dues piques, que  s'omplen amb l'aigua sobrant. La Font està situada al capdamunt i a la vessant de ponent de la sotalada coneguda també com a Fontfreda. Aquest torrent, al que es van afegir d'altres aigües avall,  arriba a la Riera de Nespres, a Mura. La Font, amb fama d'oferir una aigua molt fresca, va ser un punt de trobada pels carboners i boscaters que treballaven en aquests indrets.

Després arribarem a la Cova Gran de la Font Freda i tot seguit el Pujol de la Mata. En aquest tram passarem per alguna canal i caldrà fer alguna grimpada.


Més endavant arribarem a la Font dels Confits. La font dels Confits és realment una balma tenyida de color blanc, que està amagada a la vessant nord de la carena de la Castanyera. En èpoques de pluja, el sostre de la balma degota aigua, que s'acumula en petites piques naturals. No hi ha cap brollador, l'aigua es filtra directament de la roca. El constant degoteig al llarg del temps ha format una mena de minses estalactites. També aquesta filtració és la responsable de la tonalitat blanca de les parets del fons. La balma és de reduïdes dimensions i de sostre baix. Per entrar-hi cal ajupir-se. Des de dins de la cavitat s'escolta la caiguda de les gotes sobre les piques, però també la circulació de l'aigua per l'interior de la roca, semblant a una cisterna.


El camí inicia la tornada al punt de partida i quan ja portem una bona estona arribarem a la Font dels Traginers i finalment a la zona d’aparcament de l’Alzina del Sal·lari. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/coves-i-fonts-al-massis-de-sant-llorenc-del-munt-125884134 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/63eb7be7323e6261ccb624fb 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/63eb7be7323e6261ccb624fb

 

Observacions: Sortida matinal. Caldrà anar en compte en alguns trams el camí és una mica aeri i una relliscada pot ser fatal. També hi ha algun tram en el que cal fer una grimpada per superar-lo. Es recomana fer aquest recorregut, sols si es té una certa experiència en muntanyisme.

 

Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.