dijous, 15 de desembre del 2022

Itinerari geològic del Bosc de Poblet (1.011 m)

Dimecres 14 de desembre de 2022

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de la Conca de Barberà. 

Temps aproximat: 4 h 45 min (9,1 km) 

Desnivell: 554 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 en direcció a Vilafranca del Penedès. Passat Vilafranca, ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Penedès. 

Després seguirem per l’autopista i agafarem la AP-2 en direcció a Lleida fins a la sortida 9 que anirem en direcció a l’Espluga de Francolí. Passarem per Poblet i anirem fins a l’àrea de lleure de la Roca de l’Abella. Ubicació a Google maps 

 

Itinerari: Punt d’inici i final: Àrea de lleure de la Roca de l’Abella, Vimbodí i Poblet. L’itinerari està perfectament senyalitzat amb pals indicador, algunes fites a la canal i i cartells indicadors amb el text: “Itinerari geològic 5”.

Des de l’àrea de lleure de la Roca de l’Abella cal seguir la pista asfaltada de pujada. 

Després d’haver avançat uns 700 m, es troba un camí a l’esquerra que porta fins la Torre del Moro que no agafarem. 

Cal continuar per la pista asfaltada uns 500 m més fins trobar un sender a l’esquerra que baixa fins a la llera del torrent. Cal seguir fins creuar el barranc (en cas d’avinguda del torrent cal renunciar a creuar-lo). En aquest punt, s’inicia l’ascens cap a la pedrera de la font del Ginebre. En pocs minuts, passarem per davant de les restes de la farga, on es reparaven les eines dels treballadors de la pedrera, i arribarem fins a la placeta de treball de la pedrera (punt 2)



L’explotació de pedreres. 

En la placeta de la pedrera, els picapedrers modelaven el granit i en feien llambordes que anomenaven “adoquins”, que després eren utilitzades principalment per a l’empedrat de carrers. Actualment, encara s’hi poden observar els munts de residu de material sobrant fruit del modelat de les llambordes, i també les zones de treball dels “adoquinaires”, consistents en empedrats de poca alçada que servien per protegir-se del vent i el fred, i a l’estiu del sol, en estar situats sota arbres o branques d’alzina. Les llambordes tenien diverses destinacions, des d’empedrats en poblacions locals fins a empedrats a les ciutats de Tarragona i Lleida. 

Deixarem la pedrera i recuperarem l’itinerari per començar l’ascensió al cim del Roc de Ponent; al cap de poca estona, l’itinerari s’endinsarà en una canal formada per una tartera granítica de roca grossa i fort pendent que exigeix una certa forma física i experiència per superar-la. En el cas de trobar dificultat a progressar en aquest tram, es recomana retrocedir fins a recuperar el vehicle. Tot i això, la grimpada es apte per aquella gent que tingui una certa experiència i nivell i que s’ho vulgui prendre amb la calma necessària per pujar-la. En cas de pluja, es recomana no fer-la.


A mesura que s’avança per la canal, es va guanyant alçada i es va apreciant millor la bellesa del modelat granític de la zona.


Una vegada supera la canal, l’itinerari continua guanyant alçada progressivament i ofereix en certs punts molt bones vistes sobre la depressió Central i les serralades Prepirinenca i Pirinenca. 

Superat el coll de Baselles, punt més alt del recorregut, l’itinerari va perdent alçada fins a arribar a la zona de les Setcases, indret on podrem veure tant el filó de barita Atrevida com les restes d’una cisterna d’aigua i de construccions associades a l’explotació minera.




L’explotació de barita. 

La barita o sulfat de bari és un mineral que al Paratge és de color blanquinós, però que es pot presentar incolor o amb variacions importants de color segons les impureses que conté. Es tracta d’un mineral pesant que s’explotava sencer o molt principalment per fer cimentacions en bases de ponts.

Reprendrem l’itinerari que ens durà a un descens enmig de roures, alzines i algun teix, espècies indicatives de l’orientació frescal en què ens trobem, fins als Frares Encantats. 

Els Frares Encantats. 

Aquest indret és un clar exemple de modelat de la roca. Es tracta d’uns conglomerats fracturats i erosionats pels agents meteorològics que han donat com a resultat una forma majestuosa i encisadora per als excursionistes que hi passen a prop.

Seguint l’itinerari per dins d’un bosc d’alzina i pi roig, ens endinsarem al barranc de les Fargues, indret que ens durà a poder veure de prop l’explotació al vessant nord del filó de barita. Arribarem a una cabana lligada a l’explotació de barita, al voltant de la qual podrem veure restes de barita dispersa pel sòl, i també petites prospeccions en el filó. 

Davant d’aquesta cabana, veurem els fonaments de la primera pilona d’un telefèric que es va construir per transportar barita des d’aquesta zona d’explotació fins a les proximitats del monestir de Poblet. 

A partir d’aquest punt, es recomana no sortir de l’itinerari, perquè l’explotació minera va dur a excavar diverses prospeccions i boques d’aeració que poden suposar un perill en cas de no veure-les. 

Seguint l’itinerari, arribarem a una placeta amb diverses restes de cabanes que servien d’allotjament als miners a la zona. Just a escassos metres, podrem apreciar la galeria d’explotació Tacha.


La galeria Tacha. 

Aquesta galeria representa un dels punts d’explotació més importants de barita a la cara nord del filó. Com es pot veure des de l’entrada mateixa, s’ubica enmig del filó per aprofitar al màxim la prospecció. Les galeries podien començar sent explotacions a cel obert i, a mesura que s’anava progressant seguint el filó, passaven a ser subterrànies i, en certs casos, a requerir boques de ventilació. 

Abandonarem la galeria i continuarem el descens. Trobarem uns cedres i arribarem a la pista de l’antic camí miner construït per transportar el material un cop inutilitzat el telefèric; just en la intersecció, es poden apreciar les restes ben conservades de l’antic carregador de barita. 

Seguirem baixant per la pista, al voltant de la qual es pot veure alguna prospecció en la part baixa. Ja arribant a terreny pla, reprendrem un sender que surt a l’esquerra i ens durà a passar sobre una vinya mentre tornem a guanyar alçada per un camí en pendent que es fa força pesat. Al cap d’uns metres, començarem el descens fins a l’àrea de lleure de la Roca de l’Abella, punt de finalització de l’itinerari. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/itinerari-geologic-del-bosc-de-poblet-121291546 

Observacions: L’itinerari ens portarà des del barranc de Castellfollit fins al barranc de les Fargues, envoltant el conjunt granític de la Roca de la Mel i de la Roca Ponent, amb importants agulles i tarteres. 

Ens permetrà conèixer algunes de les pedreres de granit més impressionants del Paratge així com un filó de barita que va ser explotat en diversos sectors; encara s’hi conserven galeries i altres vestigis miners. També passa per sectors de gresos vermells, on destaquen els espectaculars Frares Encantats, unes roques que el vent i l’aigua han modelat de forma capriciosa.

 

Dinarem al restaurant Art de l’Espluga de Francolí. Carrer Camí del Clos, s/n, tel.: 977 87 18 71, https://www.artrestaurant.es/ 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.