dilluns, 12 de desembre del 2022

Montcau d’Ordal (643 m)

Dissabte 10 de desembre de 2022

Hora de sortida: ¾ de nou del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès. 

Temps aproximat: 2 h 40 min (9 km) 

Desnivell: 300 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem per l’autopista AP-7 fins a la sortida 28 Vilafranca del Penedès Nord. 

Passarem per Vilafranca del Penedès i anirem en direcció a les Cabanyes, Vilobí del Penedès i Guardiola de Font-rubí, on aparcarem. 

Anirem a esmorzar al restaurant Cal Pau Xic a Guardiola de Font-rubí, Avinguda de Catalunya, 3 Tel.: 938 97 93 82. 

 

Itinerari: Un cop ben esmorzats, anirem en direcció a La Granada i tot seguit agafarem la N-3450 en direcció a l’Ordal. A l’entrada del poble, a l’esquerra, aparcarem prop de Can Rial, lloc on comença la traça adjunta.


Farem aquesta agradable excursió pel sector nord-est del poble de l'Ordal que arriba fins el cim del Montcau, passa pel coll de Montcau, de d’on ascendirem al Roc de Forellac i tornarem al poble pel fondo del mas Granada.


El circuit ressegueix el GR-5 per després continuar pel PR-C 156-3 fins el collet del Montcau, a partit d'aquest punt descendirem cap el fondo del mas Granada i seguirem la pista fins el punt de sortida. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/montcau-dordal-roc-de-forrellac-121147799 

 

Observacions: Aquest Montcau es troba al vessant Nord-oest de les muntanyes d’Ordal, un conjunt de la Serralada Litoral Catalana agermanat amb el veí massís del Garraf. És un dels cims més alts de la regió, superat només pel proper Puig d’Agulles i pel més allunyat Montau, sostre del massís. Un ufanós mantell de pins blancs l’encatifa mentre que la roca calcària forma les seves entranyes, en un entorn natural eixut i agrest de marcat caràcter mediterrani. Unes torres d’alta tensió el fan ben recognoscible de lluny.

 

Els relleus suaus de les muntanyes d’Ordal van de l’Alt Penedès al Baix Llobregat.

 

L’itinerari proposat és circular que seguirem en el sentit de les agulles del rellotge.

 

Al tornar, podem aturar-nos en algun lloc a fer el vermut...

 

Tornarem a casa als voltants de les tres de la tarda. 

Un topònim i moltes muntanyes, Montcaus de Catalunya. 

Fins a sis Montcaus tenim a Catalunya, o almenys els més destacables o representatius. S’ubiquen en massissos i comarques diferents, però la distància que els separa és relativament curta i permet un contacte visual entre ells (a excepció del Montcau de la serra de Taús). Alguns d’aquests Montcaus, fidels al seu nom, mostren una clepsa rocosa ben pelada i lluent. Altres es troben coberts d’arbres o arbusts, tot i que no és difícil imaginar que en un passat no gaire llunyà deurien estar desforestats per l’aprofitament exhaustiu que es feia de la fusta dels boscos. Cada Montcau té les seves peculiaritats morfològiques, però a part del nom tots comparteixen diversos trets que els agermanen. El primer d’ells és que en el massís on es troben s’erigeix, com a mínim, un altre cim que és més alt o destacat, fet que relega el Montcau corresponent a un paper secundari. Tot i això, la majoria tenen un important atractiu excursionista, una preponderància coma a muntanya i una popularitat en les poblacions dels seus faldars. Així, diverses viles i urbanitzacions tenen carrers, places, escoles i fins i tot empreses i cases de colònies anomenades Montcau com a referència i dedicatòria al “seu” Montcau. Un altre aspecte que comparteixen és que la majoria s’ubiquen just a les fronteres entre municipis o comarques, o bé força a prop d’aquestes. Per això molts d’ells pertanyen a dos municipis o a dues comarques alhora.

Un estudi més detallat i extens permetria conèixer la resta de Montcaus de Catalunya. N’esmentarem dos de situats al Vallès Oriental: el turó de Montcau de Montornès del Vallès i el Montcau o turó de la Roureda, al terme municipal de Tagamanent. Però aquesta paraula no és només emprada per anomenar cims, ja que també la trobem en masies, plans o valls de diversos racons catalans. 

Amb el maifemcim hem pujat ja dos cops al Montcau del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, aquí podeu veure les ressenyes: