Dissabte 7 d’octubre de 2023
Hora de sortida: Sis del matí.
Ubicació: Comarca del Ripollès.
Temps aproximat: 5 h 15 min (10
km)
Desnivell: 526 m (acumulat)
Dificultat (1): Mitjana.
Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en
direcció a Vic. Passarem Vic i seguirem direcció a Ripoll, on ens desviarem a
la dreta, en direcció a Sant Joan de les Abadesses. Ens aturarem al pàrquing de
la estació de Ripoll per anar a fer el tallat. Un cop a Sant Joan de les Abadesses,
seguirem en direcció a Camprodon i arribarem a la Colònia Estevenell on a l’alçada
del semàfor agafarem una pista en pujada a l’esquerra. Després seguirem per la
pista forestal fins al Pla d’en Plata.
Itinerari: Començarem a caminar des del Pla d'en Plata (o de Pletis) (1.365 m), seguint de bon principi les marques blanques i grogues del PR que porta cap al Coll de Pal. El camí passa just al costat d’un abeurador i un tancat de bestiar que deixarem a la nostra dreta. Cal agafar la direcció del Coll de Pal, pujant de forma constant.
Arribats als primers planells, deixarem les marques, que segueixen cap a l'esquerra, i enfilarem directes cap a la carena en forta pujada fins que arribarem a un abeurador.
Un cop al coll, girarem a l’esquerra i resseguirem tota la carena passant pel Pedró Petit (1.671 m) Coll Salarça o Salarca (1.677 m) i el Puig del Pla de les Pasteres (1.894 m)
Baixarem des del cim fins al següent coll, girarem cap a l'esquerra i baixarem fins a la Gran Jaça. Des d'aquí es pot arribar al Refugi Montserrat, molt a prop.
Nosaltres, seguirem sempre les senyals del PR, anirem cap a l'esquerra i no ens separarem de les senyals fins arribar altre cop al punt de sortida, el Pla d'en Plata.
Al llarg del recorregut anirem trobant diferents senyals de pintura: grogues, grogues i blanques, vermelles (descolorides)...
Observacions: La Serra Cavallera és una serra que és
paral·lela a la carena principal pirinenca. El seu plegament el podem trobar al
llarg de tot el Pirineu, essent la serra més propera la del Cadí. La Serra
Cavallera comprèn la mateixa serra, el Puig Estela (pujat el 1 de maig de 1998,
veure ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/1998/05/puig-estela-2007-m.html i el 12 d’octubre de 2015, veure ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2015/10/puig-estela-2013-m.html ) i el Taga (pujat el 2 de novembre de 2019,
veure ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2019/11/taga-2035-m.html ) i el 4 de novembre del 2000, veure
ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2000/11/taga-2035-m.html ) acabant a Ribes de Freser; el seu
començament és a l’estret de les Rocasses que la separa de Sant Antoni (pujat
el 26 de gener de 2008, veure ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2008/01/ermita-de-sant-antoni-camprodon-1345-m.html ) i el seu acabament és al riu Freser.
Aquesta excursió ens permetrà una bona observació de la serra amb els seus dos vessants, el Nord i el Sud. Podrem observar indrets amb flora especial, l’àrnica o indrets amb hàbitat d’isards, i potser, amb una mica de sort, algun bolet...
La volta a Serra Cavallera que proposem, és de fet una part de la volta sencera, sortint del Pla d’en Plata (Camprodon) i acabant al Coll de Pal passant just a sobre de Coll de Pal, el puig de La Pedra dels Tres Bisbats (1.899 m), que en realitat és el que volíem fer, però vàrem començar a trobar rovellons i... no ens va quedar temps per fer el recorregut previst.
Vàrem
fer el cim del Pla de les Pasteres el 31 de març de 2018, aquí podeu veure la
ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com/2018/04/cims-del-pla-de-les-pasteres-i-serrat.html , i el 18 de juliol de 2020: http://maifemcim.blogspot.com/2020/07/serra-cavallera-de-camprodon-abella.html
Dinarem al Restaurant Can Po de Rocabruna, tel.: 972 74 10 45.
Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.